Varme og energi

Ås nærmer seg fjernvarme

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
18.06.13: Fjernvarmerørene som skal forsyne deler av Ås sentrum og Campus Ås med varme fra høsten av, blir koblet til varmesentralen neste uke.
– Vi har allerede levert varme til de nye næringsbyggene i sentrum, til Ås videregående skole og boligsameiet Åslund helt siden november, sier prosjektleder Magne Vegel i Statkraft Varme til Østlandets Blad.
Til nå er det benyttet en lokal varmesentral ved Ås stasjon.

Kortreist flis
Byggingen startet i januar i fjor og skal i første omgang dekke Campus Ås og Ås sentrum.
Første byggetrinn skal være ferdig til oppstart i september. Energileveransen herfra blir til å begynne med 20 GWh per år. Innen 2020 vil den øke til 42 GWh per år.
– Når vi starter opp i september, vil vi produsere varme fra en kombinasjon av flis og annet treavfall fra skogen, sier Vegel.

Statkraft er i gang med å forhandle frem en leverandøravtale.

– Vi vet ikke hvem som skal levere, men det blir kortreist, sier han.

På det kaldeste vil det bli nok med to til tre billass daglig.
– Flislageret er på 2.100 kubikkmeter og når dette er fullt, er det nok til syv dager med full drift. All flistipping vil skje innendørs.
Vegel forsikrer at det vil avgi svært lite støy og at det som kommer fra pipen, vil være ren damp.

Varmesentralen
Vannet som skal varme opp Ås, vil holde ca. 95 grader når det forlater varmesentralen. Når det kommer tilbake til sentralen, er temperaturen sunket til ca. 50 grader.
– Vannet sirkulerer hele tiden. Det er det samme vannet som går ut fra sentralen som kommer tilbake, sier Vegel.

Varmesentralen er utstyrt med tre kjeler, hvorav en fungerer som reserve for å gi en høy grad av sikkerhet i energiforsyningen. Over 96 prosent av energien som leveres er fornybar og miljøvennlig.

Planlegger utvidelse.
Fjernvarmenettet har i dag en trasé på ti km. Nettet kommer til å bli utvidet mot vest, men her venter man på at veterinærbyggene skal komme. Til disse skal det leveres både varme, kjøling og nødkraft.
– Vi holder på med å koble til alle 23 fyrrom på Campus. De er gamle og må bygges om, sier Vegel.

Om 30 år er energiforbruket i Ås beregnet til å være 70 GWh. Statkraft Varme er i gang med å planlegge fase to før de er ferdige med fase én.

For forskning
Fjernvarmesentralen åpner for undervisning og forskning i fornybar energi.
– Jeg håper vi kan delta i forskningen helt fra et tre blir plantet i skogen til det benyttes som biobrensel og grønt, miljøvennlig karbon i varmesentralen, sier Vegel.