Det viser en undersøkelse av godt over 3.000 fjernvarmeanlegg på Frederiksberg, hvor 92 prosent av anleggene hadde mangler eller feil. Riktignok kunne 733 av disse feilene rettes øyeblikkelig.Resultatet bekreftes av en påølgende sjekk av 22.000 fjernvarmeanlegg over hele Danmark. Det ble her avdekket feil på 60 prosent av anleggene.
Serviceingeniør Dennis Jørgensen, som har vært med på gjennomgangen av fjernvarmeanleggene, sier at problemene på Fredriksberg ikke er eneståend.– Man kan overføre våre resultat til alle de større byene, Odense, hele København og alle steder med indirekte fjernvarme. Man har ikke de samme problemene å hanskes med i de byer hvor fjernvarmevannet kjøres direkte inn i radiatorene, sier Jørgensen.
Den vanligste feilen er at fjernvarmeanleggene ikke er tilpasset huset som skal varmes opp. For eksempel er trykket i anleggets ekspansjonsbeholder ikke høyt nok til at løfte det varme sentralvarmevannet opp til radiatorene som ligger lengst unna i huset. Dette medfører at lite eller ingen varme når frem til endommens øverste etasjer, eller i rum lengst vekk fra fyrrommet.
Denne type feil ble funnet på 57 prosent av anleggene og kan enten skyldes at ekspansjonsbeholderen har mistet trykk gennom årene, uten at dette har blitt fanget opp, eller at anlegget simpelten har blitt feilinnstilt fra starten av. Et fjernvarmeanlegg er som regel fabrikkinnstilt etter et standardhus. Det innebærer at anlegget skal kunne løfte det varme vannet fem meter opp, men hvis annlegget innstalleres i en kjeller, og huset har to etasjer, rekker ikke dette.
– Det er vanskelig som vanlig forbruker å betjene et anlegg som er feilinnstilt i utgangspunktet. Så forsøker man selv å justere og skru litt, og ender med unødig høyt forbruk, sier Jørgensen. Defekte ekspansionsbeholdere blir ofte reparert av en rørlegger, ved at det blir montert en større sirkulationspumpe på anlegget. Det betyr derimot at vannet blir pumpet rundt i radiatorerne med altfor høy hastighet, så det ikke rekker å avgi tilstrekkelig varme.
Resultatet blir at returvarmen til fjernvarmeselskapet holder for høy temperatur, og dermed må boligeieren betale ekstra avgift for dårlig avkjøling. Samtidig bruker den store sirkulationspumpen unødig mye strøm.
Rapporten fra Frederiksberg Forsyning konkluderer med at det er stort behov for kompetanse hos rørleggere, slik at disse kan yte korrekt service overfor fjernvarmekunden, melder ingeniøren.dk