– Årlig skiftes rundt 245.000 gulvstående toaletter i Danmark. Blant annet gjør det høye kalsiuminnholdet i dansk vann at rørleggeren i dag stort sett velger å skifte all innmat når et toalett er defekt, så da ryker plastbeholderen ut. Det er selvfølgelig bedre med en fornuftig grad av gjenbruk, sier Anja Aabye, bærekraftsjef i Laufen Nordic.
Aabye fikk ideen til pilotprosjektet, som hun nå håper å rulle ut bredt i Danmark – og senere globalt.
Et naturlig neste steg
– Ved å sikre at plasten kan gjenvinnes i nye produkter, reduseres også CO2-utslippene. LAUFEN jobber allerede med blant annet kildesorterende toaletter og resirkulering av urin til gjødsel. Derfor var det heller ikke langt fra tanke til handling. I Laufen satser vi allerede på resirkulering av vann, varme og blant annet gamle gipsformer i produksjonen vår. Derfor er dette et naturlig neste steg, sier Anja Aabye.
– Vi kjenner alle til problemer med mikroplast på land og til havs. Derfor treffer prosjektet også noe som de fleste vet er en utfordring, og forbrukeren får økt insentiv til å erstatte gammelt med nytt. Alle har mulighet til å bidra til utviklingen på en enkel og oversiktlig måte, sier Anja Aabye.
Deponering i dropboxer
Som en del av pilotprosjektet har Laufen siden august 2021 satt opp spesielle butikkstander i Danmark, såkalte dropboxer, på 10 utvalgte grossiststeder. Her kan rørleggere og installatører deponere gamle plastbeholdere når de kommer ut fra kundene. Fra grossisten kjøres sisternene til et skjermet verksted i Præstø. Tilsvarende vil et skjermet verksted vest for Storebælt ha ansvaret for den delen som primært samles på Jylland, slik at transport minimeres.
Stena Recycling samler inn plastsisternene og forvandler dem til resirkulerbare plastpellets, som deretter sendes til Stena Recyclings partnere. Til slutt havner pelletset hos plastprodusentene, hvor de igjen inngår i nye plastprodukter.
– Rørleggerne er fornøyde, grossistene er fornøyde. I tillegg har vi et samfunnsøkonomisk perspektiv på pilotprosjektet, fordi vi jobber med noen sårbare innbyggere som kan se at de også er med på å gjøre en forskjell. Nå undersøker vi hvordan konseptet best kan skaleres opp og rulles ut i andre land, sier Anja Aabye.
– Samarbeidet mellom Stena Recycling og Laufen er et uttrykk for den endringen som generelt skjer i bransjen. Vi har nødvendig kunnskap og organisering for å gjøre gamle produkter om til nye. Stena Recycling bygger på flere tiår med kompetanse innen alle materialfraksjoner: Plast, papp, papir, metaller, farlig avfall, batterier, med mere, sier avdelingsleder Jakob Linnet i Stena Recycling.
– Med materialeksperter, et landsdekkende filialnettverk og et bredt nettverk av spesialiserte samarbeidspartnere i inn- og utland, har Stena Recycling nødvendig kunnskap om hvordan man sikrer at ressursene kan brukes igjen og igjen i praksis. Dette er en stor fordel for de selskapene som ønsker å fremme bærekraftig utvikling og bidra til å redusere CO2-utslipp, mener Linnet.
Bildet: Siden august 2021 har Laufen satt opp spesielle butikkstander – såkalte dropboxer – på 10 utvalgte grossiststeder, hvor håndverkere kan deponere gamle plastbeholdere når de kommer ut fra kundene.
Om Stena Recycling:
Nordens største gjenvinningsselskap, som foruten filialnett i Norden har avdelinger i Polen, Tyskland og Italia. Bedriften håndterer og sørger for behandling av alle typer restproduksjon (plast, papp, papir, elektronisk avfall, farlig avfall, jern etc.)
Om Laufen:
Produsent og leverandør av vasker, toaletter og andre baderomsprodukter – totalt 3 millioner. keramiske produkter per år. Laufen er en del av Roca Group, verdens største produsent av sanitærutstyr for bad. Laufen har jobbet med bærekraft i mange år, bl.a. via den ideelle organisasjonen we-are-water foundation, som ble stiftet i 2010. Laufen har kontorer i mer enn 40 land.