I Ringkøbing-Skjern kommune bor opptil halvparten av innbyggerne i områder hvor det eksisterende fjernvarmenettet ikke dekker, og hvor det mange steder vil være uforholdsmessig dyrt å etablere tilknytning.
Faglig screening
Som i resten av Danmark er det derfor lokale, engasjerte krefter som skal ta initiativ til felles varmeforsyning og skal sørge for tilstrekkelig oppslutning i lokalsamfunnet. Fjernvarmeselskapene skal ifølge lovverket ikke la sine eksisterende kunder medfinansiere tilknytning av nye kunder til fjernvarmenettet. Derfor har Ringkøbing-Skjern kommune nå bedt energiplanleggere fra energirådgivningsselskapet PlanEnergi om å foreta en faglig screening av mulighetene for felles varmeforsyning i en lang rekke landsbyer i kommunen.
– Vi har sett hvordan forskjellen på å bo i en by med fjernvarme og i en bygd med naturgass eller uten felles varmeforsyning plutselig ble ganske betydelig. I Ringkøbing-Skjern kommune ønsker vi at folk fortsatt skal ha lyst – og råd til – å bo eller bosette seg i distriktene, Derfor jobber vi nå med å finne ut av om det finnes nye og bedre oppvarmingsløsninger lokalt, sier ordfører Hans Østergaard, ifølge dagensbyggeri.dk
Lokale arbeidsgrupper
– I mange av kommunens bygder jobber allerede foreninger og andre lokale krefter med å utrede mulighetene for å etablere en felles varmeforsyning, sier distriktskoordinator Lotte Finnerup.
Og det arbeidet får nå en hjelpende hånd til å kvalifisere seg ut fra en liste der bygdene som allerede jobber med å finne en felles oppvarmingsløsning prioriteres først.
– Vi vet at lokale arbeidsgrupper jobber med å finne alternativer til naturgassen eller de andre individuelle løsningene som innbyggerne i dag bruker for å holde varmen, og det er derfor vi har prioritert skjerming av disse landsbyene, sier Finnerup og legger til at totalt 21 landsbyer og områder vil bli screenet.
PlanEnergi jobber for tiden og vil screene landsbyene for 11 forskjellige scenarier frem til slutten av mars, alt fra «eget fjernvarmesystem med 100 % lokal støtte», «tilkobling til naboanlegg via overføringslinje» og «termonett med individuelle varmepumper tilkoblet», «felles bergvarmesystem» til individuelle løsninger med allerede kjente naturgass-, olje- eller trepelletskjeler, eller individuelle luft/vann varmepumper.
Ifølge Folketingets klimaavtale fra 25. juni 2022 skal gass som oppvarmingskilde i boliger fases ut i Danmark innen 2035.
KILDE: Dagens Byggeri