Vann og avløp

Hvordan lage biokull av avløpsslam?

Bildet: Renasys AS har utviklet et filtreringsanlegg som filtrer ut tørrstoffet i slammet med et resultat godt over det som hittil har vært mulig. Hellenes AS står bak et termisk separasjonsanlegg som tørker slammet
Bildet: Renasys AS har utviklet et filtreringsanlegg som filtrer ut tørrstoffet i slammet med et resultat godt over det som hittil har vært mulig. Hellenes AS står bak et termisk separasjonsanlegg som tørker slammet

Av Jørn Søderholm

Sunnfjord kommune «produserer» i dag 2 500-3 000 tonn slam pr år. Det er et volum som ventes å øke til 5 000 tonn slam om noen år. I dag leveres mye av det til kompostering på Norva24 Birkelands kompostanlegg i Sløvåg. I framtiden skal det med pyrolyse kunne tørkes og brukes til å produsere 600 tonn biokull, som igjen skal kunne brukes til blant annet jordfordbedring.

Det er det langsiktige målet for et interessant utviklingsprosjekt som startet i Førde i fjor. Her har Sunnfjord kommune i samarbeid med Renasys AS og Hellenes AS satt opp et pilotanlegg som filtrerer avløpsvann på en slik måte at man henter ut rent og ubehandlet slam, som deretter tørkes og pyrolyses.

Målet er å ta ut alt slam slik at man oppnår null utslipp og 100 prosent resirkulering.

Slam i sirkulære prosesser

Bildet: Biokull av avløpsslam

– Sammen vil vi teste nye, bedre og mer bærekraftige renseprosesser. For Sunnfjord kommune er det viktig å redusere bruken av forurensende kjemikalier, og å produsere et slam som kan inngå i sirkulære prosesser med høyere gjenvinningsgrad, skriver Sunnfjord kommune i en artikkel på sin nettside i fjor.

Strengere rensekrav og mer slam som må håndteres ligger an til å bli en av de store utfordringene for norske kommuner og IKS VA-selskaper i årene framover, som følge av krav i EUs nye avløpsdirektiv.

Får til gode ting i fellesskap

På Norva24 Birkelands kompostanlegg i Sløvåg tas hvert år 10 000 tonn slam og andre masser inn til kompostering, resirkulering og gjenbruk som matjord. Birkeland har søkt om å utvide kapasiteten til 25 000 tonn. Norva24 Birkeland driver mobil avvanning og innhenting av slam fra kommuner på Vestlandet, blant annet fra avdelingen i Sunnfjord. På Norsk Vanns fagtreff i mars presenterte Sunnfjord kommune prosjektet sammen med de to samarbeidpartnerne.

– Det gjelder miljøet og naturen vi lever i. Det gjelder deg, meg og folk rundt oss. Og det gjelder lommeboka vår. Denne bransjen får til gode ting i fellesskap. Dette prosjektet er et godt bevis på det, sier assisterende enhetsleder Magne Reidar Førde i Sunnfjord kommune.

Renasys AS har utviklet et filtreringsanlegg som filtrer ut tørrstoffet i slammet med et resultat godt over det som hittil har vært mulig. Hellenes AS står bak et termisk separasjonsanlegg som tørker slammet, og skal pyrolysere det til biokull. Pyrolyseprosessen innebærer spalting av sammensatte – fortrinnsvis faste organiske – kjemiske forbindelser til nye produkter ved hjelp av oppvarming uten tilgang på luft. Biokull kan også lages av andre typer slam.

Pilotanlegg i container

Bildet: Pilotanlegget i Sunnfjord som filtrerer og tørker avløpsslam.

Pr i dag er det et pilotanlegg for filtrering som får plass i en 20 fots container, og som har kapasitet til å filtrere halvparten av hele anlegget. Det følges av et pilotanlegg for tørking og på sikt pyrolyse, også det med et kompakt og begrenset fotavtrykk. Karbonproduktet – altså kullet – som kommer ut i enden av prosessen skal kunne brukes til å erstatte fossilt kull, som jordforbedringstilsetning eller til rensing i ulike filterapplikasjoner.

– Biokull av avløpsslam er interessant av flere årsaker. En pyrolyseprosess på 500-700 grader gir gode indikasjoner på at den bryter ned både PFAS, mikroplast og andre mikroforurensninger i slammpet. Studier viser gode sorbentegenskaper på biokull fra avløpsslam, sa Jørgen Lorentz i Hellenes AS på Norsk Vanns fagtreff.

Utviklingsprosjektet vil – om det lykkes og kan skaleres opp – gi store ringvirkninger i Norge og utenlands. Teknologien vil bli tilgjengelig for andre enn Sunnfjord kommune. I disse dager jobbes det med å invitere inn flere kommuner og andre interesserte til å følge prosjektet videre.

Dekarbonisering og karbonfangst

– Fin partikkelfiltrering, dekarbonsiering og karbonfangst er et globalt tema med muligheter rundt i hele verden. Det er veldig spennende å være med på utviklingen av dette. Filtreringssystemet har veldig lite fotavtrykk, kan drives autonomt og byr på stor flow-kapasitet. Da kan veldig mye av partiklene i avløpsvannet filtreres ut i en helt mekanisk og veldig annerledes type filtrering. Den mekaniske strukturen betyr i seg selv at den belastes veldig høyt, sa Christopher Sveen i Renasys AS i innlegget på Norsk Vanns fagtreff.

Filtrering og tørking av avløpsslam kan skaleres opp allerede i løpet av få år, mens pyrolyse og produksjon av kull fra slammet i stor skala ligger lengre frem i tid. Her er det mye forskning, utvikling og testing som skal gjøres.

– Vi jobber for «Mission Zero». Null utslipp og 100 prosent gjenvinning. Gitt dagens forutsetninger er det langt på vei dokumentert at Sunnfjord kommune kan spare inntil 200 millioner kroner i løpet av de kommende 20 årene, sa Magne Reidar Førde på Norsk Vanns fagtreff.

Denne artikkelen ble først publisert på Norva24 sine nettsider