Den nye våtromsveggen er en kombinasjon av Vänerply kryssfiner K20/70 og Isola MEMBRA. Konstruksjonsfineren primes og påføres MEMBRAduk og veggen er klar for fliser. Kombinasjonsløsningen har blitt et realt kinderegg for våtrommet:
– Å bygge våtromsvegger på denne måten er enklere, rimeligere og ressursvennlig, forteller Arnstein Rivenes, kategorisjef for plater i Moelven Wood AS.
Bildet: Våtromsveggen består av Moelven Vänerply konstruksjonsfiner med primer og Isola MEMBRA.
Teknisk godkjent
Løsningen er teknisk godkjent av SINTEF (TG 20867) og grundig testet:
– Plata er blitt kjørt hardt i fullskala test og utfordrende klima. Bad koster, og folk er opptatt av trygghet. Derfor er det helt avgjørende at løsningen har teknisk godkjenning. Det gir trygghet – også for den som skal dokumentere, sier Rivenes.
Testen viser at veggen er stabil og ikke gir bevegelse som får konsekvenser for flisoverflaten og fugene.
Halvert vekt
Sammenlignet med tradisjonelle løsninger for et bad med 24 m2 veggflate, viser beregninger at du sparer over 200 kilo materialer med den nye systemløsningen. Det vil si en halvering av materialvekten.
– Det blir mindre jobb og mindre vekt. Jeg tror alle som skal bygge bad i en bygård i femte etasje uten heis er takknemlige for alle kiloene de slipper å bære, sier Rivenes.
Han forteller at systemløsningen har fått god mottakelse.
– Rask fremdrift i prosjekter er noe markedet ønsker og krever. Vi merker at vi har truffet på et behov her, sier Rivenes.
Bildet: Forsker hos SINTEF, Silje Asphaug og produktsjef David Gusland hos Isola sjekker prøveveggen som har gjennomgått tøffe tester. Foto: Lars Harald Gathe.
Sparer platelag
Den SINTEF-godkjente løsningen viser at veggen ikke trenger ekstra platelag. Sammen med Isola membraduk er veggen klar for flislegging uten smøremembran.
– Når du forholder deg til færre materialer, er det enklere å få et trygt og godt resultat. Det blir mindre opphold med tørketid. Jeg tror disse faktorene er noe alle som bygger bad setter pris på.
Daglig leder Catho Christensen i CC Rørservice er en av dem. Han bruker den nye våtromsveggen når han bygger bad.
– Vi velger å bruke kompakt-platene på grunn av stabilitet, enkel montering og fordi det er en enkel prosess etterpå, sier Christensen.
Kortreist og bærekraftig
Kompaktplaten lages av gran som har mange gode egenskaper som kommer til nytte i våtromssystemet. Gran har høy styrke og stivhet, samtidig som det er ett av våre letteste treslag.
– Gran er noe vi har mye av i våre skoger. Når du bygger bad med kompaktplata velger du et bærekraftig og kortreist produkt fra sertifisert tømmer, sier Rivenes i Moelven Wood AS.
Moelvens kompakt-plate har not og fjær på alle kantsider og skjøtes mellom stendere. Dette fører til mindre kapp og svinn. Med en bredde på 29 og lengde på 241 er platene enkle å håndtere i heis, trapper og små rom.
– Legg ned passasjersetet og du får med deg plata i en vanlig bil om du vil, avslutter Rivenes.
Bildet: Vi velger å bruke kompakt-platene på grunn av stabilitet, enkel montering og fordi det er en enkel prosess etterpå, sier daglig leder i CC Rørservice, Catho Christensen.