Varme og energi

Arne Bergli satser på sol

Bildet: Arne Bergli lanserer Intelli-heat vakuumsolfangere.
Bildet: Arne Bergli lanserer Intelli-heat vakuumsolfangere.
21.06.11: Arne Bergli lanserer solvarme, og dermed blir selskapet en komplett leverandør av biovarme, tappevannsystem og vannbåren varme.
Intelli-heat solvarme leveres både som vakuumrør og plansolfangere, men Arne Bergli satser hovedsaklig på vakuumsolfanger som ifølge leverandøren gir mest utbytte. Disse leveres med 18, 24 og 30 rør.

– Vakuumrøret har samme oppbygging som en hederlig glasstermos som kan være varm på innsiden, men kald på utsiden. Solfangeren er effektiv hele året der sola kommer til, også i vårt nordiske klima.
Sollyset slippes inn gjennom glasset og treffer et superabsorberende innerrør som omvandler solstrålene til varme. I vakuumrøret finns flenser i varmeledende materiale som leder varmen til en «heatpipe», forklarer Asgeir Bergli i en pressemelding til VVS aktuelt.

Heatpipes leder/veksler varme i vakuumrøret til et samlingsrør hvor varmen «samles opp» for transport til akkumuleringstanken. Væsken i heatpipen fordamper ved 40-50 grader og når denne stiger til toppen, veksles varmen over til samlingsrøret og dampen kondenserer og renner ned igjen i væskeform.
– Heatpipe er en bra løsning for å transportere varme fra vakumrøret til varmesystemet. Sammenlignet med plansolfanger reflekterer en vakuumsolfanger betydelig mer sollys, særlig om lyset
faller inn fra siden, ettersom hele røret absorberer rundt om, mener Bergli.

De enkelte rørene er lukkede kretser, og blir et av rørene ødelagt kan det enkelt byttes ut uten av systemet må stenges av. Intelli-heat skal ifølge leverandøren også kunne produsere varme i mindre volum på overskyede dager –  selv om ultrafiolette stråler stanses av skylaget, vil den infrarøde strålingen gi et visst tilskudd.
– Under optimale og ideelle forhold kan inntil 50 % (det normale er mellom 30 og 40 %) av ditt årlige forbruk til varme og varmtvann dekkes av solenergi. Hvert vakuumsolfangerpanel kan gi et årsutbytte på inntil 1623 kWh pr. panel (24 rør) ved spesielt gunstige forhold, skriver Bergli.