Av Odd Borgestrand
Tromsø
VVS aktuelt er på plass i Tromsø og vil gi en bred dekning av årsmøtedagene og de faglige innleggene. – «bedreVANN» er et system for å få dokumentert tilstand og behov på vann- og avløpsområdet, mener styreleder i Norsk Vann, Robin Kåss, som vil være tilstede under årsmøtedagene som starter i Tromsø mandag kveld.
For 2017-rapporteringen deltok 83 kommuner og 10 vann- og avløpsselskap. Dette er Norsk Vanns årlige tilstandsvurdering av vann- og avløpstjenestene. Disse kommunene og selskapene sørger for vann- og avløpstjenester til ca. 3 millioner innbyggere, eller om lag 70 prosent av alle innbyggere som er tilknyttet et kommunalt nett i Norge.
Toppkarakterer
For norsk vannbransje er det et flott sammentreff at årets vinner også blir vertskap for det nasjonale kompetansesenteret for vann- og avløps infrastruktur som nå er under realisering ved NMBU på Ås.
Ås kommune oppnådde den beste tjenestekvaliteten av alle deltakerkommunene i 2017, med toppkarakteren 4 på avløp og 3,6 på vann. I rapporten som presenteres i morgen blir det slått fast at Ås er årets kommune fordi de kan dokumentere en positiv resultatutvikling helt siden de ble med i bedreVANN i 2011, og for at tjenesteproduksjonen også er bærekraftig og kostnadseffektiv.
Vannforsyningen
Det er 100 prosentvannmålerdekning for husholdningsabonnentene i Ås kommune, og de har et bærekraftig forbruk på 135 liter per person per døgn. Vanntapet i 2017 lå på 23 prosent av vannleveransen, og dermed ligger Ås godt over landsgjennomsnittet som er langt opp på tredvetallet. De siste seks årene er årlig ledningsfornyelse økt fra 0,5 til 1,4 prosent i 2017. I samme periode er avbrudd i trykkforsyningen til abonnentene redusert med 80 prosent. Resultatforbedringer er oppnådd uten at selvkost har økt. Kommunen har dessuten lave kostnader sammenlignet med andre kommuner med samme størrelse og infrastruktur, heter det i omtalen av årets kommune.
Avløps-situasjonen
Mens mange kommuner sliter med å oppfylle rensekravene har Ås kommune gått foran i norsk sammenheng. Fremmedvannstilførselen til renseanleggene er redusert fra om lag 70 prosent i 2011 til under 30 prosenti 2017. Ledningsfornyelsen er økt fra 0,1 prosent i 2011 til 1,0 prosent i 2017, selv om Ås fortsatt har en vei å gå i ledningsfornyelse. Ås har lave kostnader sammenlignet med andre tilsvarende kommuner.
En ære for Ås
Olaug Talleraas er enhetsleder ved kommunalteknisk enhet, og hun sier det er en ære å bli kåret til årets kommune
– De største fokusområdene for oss er å redusere lekkasjetapet og fremmedvann i det kommunale ledningsnettet. De første stegene var å bli en 100 prosetn fellesledningsfri kommune og få bort alle regnvannsoverløpene, forklarer hun.
Hun forteller at kommunen nå driver et systematisk lekkasjesøk på vann-nettet, og benytter da analyseverktøy og inspeksjoner for å finne kildene til fremmedvann. Kommunen har også et godt system for overvannshåndtering.
Fakta om vann- og avløpstjenestene i Ås kommune:
Av de 20 000 innbyggerne i kommunen er 96 % tilknyttet kommunens vannforsyning og 95% er tilknyttet det kommunale spillvannsnettet. Kommunen kjøper vann fra Oppegård kommunes vannbehandlingsanlegg, Stangåsen. Vannet fullrenses med kjemisk felling. Avløpsvannet behandles ved to interkommunale renseanlegg, Nordre Follo og Søndre Follo Renseanlegg IKS. Ved Nordre Follo Renseanlegg blir avløpsvannet renset for fosfor, nitrogen og organisk stoff. Søndre Follo Renseanlegg har kun fosforrensing. Kommunens vannledningsnett er på 172 km. Avløpsnettet består av 154 km separate spillvannsledninger, 121 overvannsledninger og 47 pumpestasjoner. Kommunalteknisk enhet har åtte stillinger administrativt på vann og avløp samt fem stillinger i drift ute på vann og avløp. (Kilde Norsk Vann)