Varme og energi

Bergvarmt på Kalnes

Bildet: Johnny Pedersen
Bildet: Johnny Pedersen
07.10.13: Østfoldsykehuset på Kalnes skal dekke sitt enorme varme- og kjølebehov via den nye energisentralen, basert på bergvarme, som nå er under bygging.
Av Bjørn Laberg

Da VVS aktuelt besøkte anlegget nylig ble det notert en aldri så liten milepæl i fremdriftsplanene. Østfold Energi kunne 1. oktober begynne å levere byggevarme til østfoldsykehuset, og nå sirkulerer det 45 graders varmtvann gjennom fjernvarmerørene på Kalnes.

Landet på bergvarme
– Vi er godt i rute med bygging av ny energisentral, som er basert på energi fra bergvarmepumper. Det ble i sin tid vurdert et flisfyrt fjernvarmeanlegg, men siden kjølebehovet ved det nye sykehuset er såpass høyt, landet vi på bergvarme, sier Johnny Pedersen, Direktør Varme, ved Østfold Energi.
Når anlegget er i full drift, skal det produsere 8 GWh varme og 4,5 GWh kjøling i året. Bare på varmesiden tilsvarer dette det årlige oppvarmingsbehovet til nærmere 550 eneboliger.
Energisentralen blir sammen med Sarpsborg varmesentral viktige produksjonsenheter i det nylig sammenslåtte konsesjonsområdet for fjernvarme i Sarpsborg. Dette strekker seg fra Borregaard, via sentrum over Tunejordet og Grålum, fram til det nye sykehuset på Kalnes.

 Kalnes2.jpg Bildet: Hektisk installasjonsvirksomhet. Her representert med ansatte i Conductor AS.(Foto: Bjørn Laberg)

Håper på positive ringvirkninger
Energisentralen er plassert et par hundre meter øst for selve sykehuset, og blir hovedenergisentralen for hele sykehusområdet. 100 energibrønner à cirka 250 meters dybde er boret for å hente lagret varme fra fjellet. Energibrønnene sørger, via bergvarmepumpene, for varme i den kalde årstiden og for frikjøling om sommeren.
– Varmesentralen er dimensjonert for å kunne serve en eventuell utvidelse av sykehusarealet. Samtidig er det tatt høyde for positive ringvirkninger, når det nye østfoldsykehuset kommer i drift. Håpet er at det vil skje en gradvis utbygging av bo- og næringsareal i området Grålum og Kalnes, noe som kan gi behov for større fjernvarmekapasitet på sikt, sier Pedersen til VVS aktuelt. 

Bioolje som backup
Varmepumpene vil dekke nærmere 90 prosent av varmebehovet til sykehuset, men for de kaldeste dagene, og som spisslast, skal det også benyttes bioolje.
Det vannbårne varmeanlegget sørger for varmt vann for oppvarming av ventilasjonsluft, romoppvarming med radiatorer, samt snøsmelteanlegget ved dører og porter. Varmeanlegget baseres primært på radiatorer som plasseres under vinduene. Det er fem undersentraler for tilkobling til Østfold Energi AS´ fjernvarmenett. 

  Kalnes3.jpg
Bildet: Ved behov skal anlegget kunne kjøres med bioolje. De to biooljetankene blir nå løftet på plass

Satser i Sarpsborg
Pedersen sier Østfold Energi AS har satset sterkt på utbygging av termisk energi (prosessdamp, fjernvarme og kjøling, red.anm.)de seneste årene. Østfold Energi AS eies av Østfold fylkeskommune og 13 av fylkets 18 kommuner.
– Det pågår nå investeringer innenfor vår varmevirksomhet, i størrelsesorden 200 millioner kroner, og hovedtyngden av satsingen blir her i Sarpsborg. Vi bygger dessuten nå et helt nytt, flisfyrt biobrenselanlegg i Mysen sentrum. Ved en eventuell fremtidig utvidelse av energisentralen her på Kalnes, kan flisfyring meget vel bli aktuelt å vurdere, sier Pedersen.
Området på Kalnes framstår i dag som en lettere kaotisk byggeplass, men Pedersen tror varmesentralen vil gli fint inn i omgivelsene når anleggsperioden er over.
– Utformingen av bygget, med lav fasade i treverk og med gress på taket, gjør at det plasserer seg fint i terrenget her, mener han. 

  
Fakta Kalnes energisentral: 

Sted: Kalnes i Sarpsborg kommune

Utbygger: Østfold Energi AS

Hovedentreprenør: AF Bygg Østfold

Prosjektering/byggeledelse: COWI

Arkitekter: SG-arkitekter AS

Brønnboring: Båsum Boring AS

Elektro: Conductor AS

Varmepumpe/kjølemaskiner: Eptec Energi AS

Rør/kjeler: Norsk IndustriRør AS

Gravearbeider: Råde Graveservice AS

Årlig energiproduksjon: 12,5 GWh fordelt på varme og kjøling

Effektbehov: 9 MW

Produksjonsutstyr: Varmepumper for bergvarme, elkjel, oljekjeler og kjølemaskiner

I drift: Varmeleveransen av byggevarme startet 1. oktober 2013. Ferdigstillelse av prosjektet vil være siste halvdel av 2014.