Patentert teknologi
Satsingen skjer gjennom BioWaz Group AS og markedene som er pekt ut er foruten Norge, Sverige, England og Irland.
Et biogass gårdsanlegg lager fornybar energi av husdyrgjødsel, slakteavfall, matavfall eller annet organisk avfall. I en pressemelding fra Hugaas heter det at ved bruk av den patenterte BioWaz teknologien er mulig å gjøre dette rimeligere og dermed mer lønnsomt, slik at flere anlegg kan bli bygd. Fra før av er det bygd fire BioWaz anlegg i Norge og Sverige. Stortinget har vedtatt en målsetting om at 30 prosent av all husdyrgjødsel i Norge skal gå gjennom biogassanlegg innen 2020.
– Vi i Hugaas gruppen har i lengre tid vurdert biogass som en interessant teknologi som passer godt sammen med den industrielle kompetansen og erfaringen vi har i gruppen. I tillegg sitter vi selv på betydelige mengder biomasse fra egen og andres drift i nærområdet og som kan benyttes til lokal energiproduksjon. I BioWaz fant vi en spennende teknologi som gjør det mulig å redusere kostnaden slik at dette blir en mer lønnsom investering, sier Roar Aarhaug Daglig leder og eier i Hugaas Gruppen til Landbrukstidende.
Biogassanlegg i Soknedal
I tillegg til å videreutvikle BioWaz teknologien bygger Hugaas Biogass nå sitt eget biogassanlegg i Soknedal i tilknytning til rugeriet. Anlegget som forventes å stå ferdig våren 2012, er støttet av Enova og blir forventelig et av Europas første biogass gårdsanlegg for husdyrgjødsel, slakteavfall og fjørfe avfall.
– Gjennom dette anlegget får vi bedre anvendelse på avfallsproduktene fra egen produksjon og i stedet for å måtte ha store kostnader på å behandle dette eksternt, så tjener vi penger på det i vårt eget biogassanlegg. Vi har estimert at anlegget her i Soknedal i tillegg til å redusere klimautslipp med 500-1000 tonn CO ekvivalenter per år, også gir oss energibalanse, dvs vi kan produsere omtrent like mye energi som det vi bruker i driften på rugeriet. Vi tror også at Hugaas rugeriet med dette anlegget kan bli en viktig referanse og bidragsyter til å utvikle biogassmarkedet videre i Norge og internasjonalt. Da har vi slått mange fluer i ett smekk, sier Daglig leder i BioWaz Group og prosjektleder for Hugaas Biogass, Erlend Vingelen.
Selvforsynt
Biogass fra husdyrgjødsel kombinert med annet avfall gir en dobbel klimaeffekt. Ikke bare produseres det fornybar ren energi som kan erstatte fossilt brensel, men landbruket kan kutte deler av sitt klimautslipp gjennom at metan- og lystgassutslippene reduseres.
I tillegg til å lage fornybar energi av gjødsel og organisk avfall, produseres verdifull bio-gjødsel slik at bruken av kunstgjødsel kan reduseres og landbruket bli mer selvforsynt. BioWaz biogassanlegg er modulbasert og har prefabrikkerte komponenter og er derfor rimeligere enn sammenlignbare eksisterende anlegg. Mye av produksjonen av komponenter legges også lokalt til Soknedal og Trøndelag for å få bedre kontroll på verdikjeden.