Verdens største varmepumpe
Fjernvarmeutbyggingen i Drammen – basert på strøm og olje – startet allerede i 1984 i regi av Drammen Energiverk. I 1998 ble Drammen Fjernvarme stiftet som eget selskap, eid av Drammen kommune. I dag er selskapets eiere Energiselskapet Buskerud (EB) og Fortum. Fjernvarmenettet mellom Strømsø og Bragernes ble slått sammen i 2001. Året etter ble biorenseanlegget på Sundland åpnet, og i 2012 ble verdens største miljøvennlige høytemperatur ammoniakk varmepumpe bygget.
– Dette anlegget er et viktig bidrag til å utvikle Drammen til en mer bærekraftig by, og å redusere lokal forurensning og klimagassutslipp, sier ordfører Tore Opdal Hansen, og legger til at varmesentralen føyer seg godt inn i miljøsatsingen ulike aktører i Drammen har ført over mange år med Fremtidens byer og FutureBuilt.
Sjøvann som varmekilde
Varmepumpa drives av sjøvann, som hentes på 30 meters dyp via en 850 meter lang inntaksledning. Om vinteren er temperaturen stabil på cirka åtte til én til to varmegrader. Varmen fra Drammen Fjernvarme blir levert til kundene via et isolert rørnett i bakken som går til kundens varmeanlegg og tappevann via en varmeveksler.
– Per i dag leverer vi fjernvarme fra Brakerøya til Filten, som neste år blir forlenget til Landfalløybrua. På Strømsø er det fjernvarme fra motorveibrua til Sundland, som etter hvert blir forlenget til Gulskogensenteret, forteller Anders Liang, leder distribusjon.
Gass fra Bio-olje
Drammen Fjernvarme har i dag 20 kilometer med fjernvarmetrasé og om lag 225 kundesentraler. Store varmepumper koblet mot vannbårne systemer er energifleksibelt både når det gjelder temperatur, varmekilder og bruk av spillkraft. Er det knapphet på strøm, kan systemet få varme fra gass eller bio-olje.
– Jeg vil gratulere Drammen Fjernvarme med anlegget, og har fått æren av å erklære varmesentralen for åpnet, sier byens ordfører iført vernebriller og ørepropper. Så blir snora klippet og varmesentralen durer i vei med en kraftig og vedvarende lyd.