—Jeg synes det er uhørt og veldig arrogant overfor de som ønsker å komme i gang med fornybar energi. Når det endeleg har begynt å ta av på bioenergi, så klarer ikke myndighetene å følge opp. Det er også urettferdig overfor den tredjedelen av prosjektene som må vente, sier Per Jakob Svenkerud i Energikontoret AS, som lager forprosjekt og gir rådgiving innen fornybar energi.
Stopper søknadsbehandling
Bioenergiprogrammet fikk tilført 52 millioner kroner i år. 45 av millionene kom over jordbruksavtalen, mens resten er fritt tildelt over statsbudsjettet. Den 6. september var hele potten disponert. Innovasjon Norge orienterer nå nye søkere om at de mest sannsynlig må vente til over nyttår.
—Om noen som har fått støtte trekker seg, så kan det komme litt mer penger i år, men det er uansett ikke nok. De fleste må satse på at det blir satt av penger til neste år, sier Øyvind Halvorsen i Innovasjon Norge.
Han sier situasjonen er beklagelig siden gode bioenergiprosjekt må vente, og siden stoppen gjør støttesystemet lite stabilt. Søkerne kan heller ikke gå videre med prosjektene, for så å få støtte i etterkant.
19 millioner
—Nei, utbyggerne må vente. Vi må godkjenne prosjektene først, og kan ikke få støtte om de alt er i gang, seier Halvorsen.
I år har 268 søknader fått støtte til å bygge ut 35 GWh fornybar energi. De fleste er fyringsanlegg for ved, halm eller flis på gårdsbruk, men det er også noen anlegg for salg av bioenergi til offentlige bygg. Halvorsen sier det alt i dag ligger søknader for 19 millioner kroner i kø, noe som kunne gitt 12—15 GWh mer fornybar energi om pengepotten var større.
Må fortsette med propan
En av bøndene som må stoppe planene om å legge om fra fossil- til fornybar energi er Dagfin Henriksen. Han driver med kalkun og storfe i Tønsberg kommune i Vestfold, og det koster han 350.000 kroner i året å fyre med propangass.
—Det går med store mengder energi, særleg i kalkunoppdrett. Jeg kan spare store beløp ved å legge om til flisfyring, noe som også er langt bedre for klimaet. Det er veldig kjedelig og skuffende at det er tomt for penger, og jeg må derfor legge prosjektet på is, seier Henriksen.
Krever dobling av biostøtten
Bransjeorganisasjonen Norsk Bioenergiforening (Nobio) mener det er svært uheldig at det allerede er tomt for penger til bioenergi i Innovasjon Norge. De krever dobling av bevilgningene, til 90 millioner kroner på statsbudsjettet.
—Spesielt for de som er i en salgsituasjon og skal levere energi til eksterne parter, er det veldig kritisk at prosessen stopper heilt opp. Interessen for å bygge ut har blitt stor, og dette gir derfor et svært dårlig signal, sier daglig leder Cato Kjølstad i Nobio, som har 350 medlemmer.