– Oslo er i en uholdbar situasjon når det er knyttet risiko til noe så grunnleggende som å ha rent vann i springen og vann til å skylle ned med i toalettet. Nå er vi ett skritt nærmere den fullgode vannforsyningen Oslo sårt trenger, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Sirin Stav.
Trykket på startknappen
Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune bygger ny vannforsyning til Oslo. Dagens vannforsyning, der 90 % av innbyggerne får vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet, er uholdbart sårbar. Oslo kommune skal hente vann fra Holsfjorden og bygger en tunnel som skal frakte vannet inn til Oslo. I dag trykket byråd Sirin Stav på startknappen for tunnelboremaskinen som skal bore den 19 kilometer lange vanntunnelen.
– I sommer fikk Oslos innbyggere føle litt på hva vannmangel vil si. Men hvis noe alvorlig skulle skje med dagens vannforsyning vil det ikke være nok å spare på vannet. Da vil innbyggere og institusjoner i store deler av byen stå uten vann etter bare få timer, sier Sirin Stav.
Prosjektet går etter planen
Arbeidene i prosjekt Ny vannforsyning Oslo startet opp høsten 2020. Kravet fra Mattilsynet er at vannforsyningen skal stå klar den 1. januar 2028.
– Jeg er svært fornøyd med at arbeidene i prosjektet går som planlagt. Så langt vi ligger godt an til å kunne ta anlegget i bruk innen 2028, sier Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten.
Tunnelboremaskin oppkalt etter Betzy Kjelsberg
To spesialbygde tunnelboremaskiner skal bore tunnelen mellom Holsfjorden og Huseby i Oslo. Den ene maskinen startet fra Holsfjorden i dag, og den andre vil starte fra Huseby i mars. Maskinene veier 1000 tonn, er 310 meter lange og har en diameter på 5,2 meter.
Det er tradisjon at tunnelboremaskiner døpes og gis kvinnenavn. Sirin Stav fikk det ærefulle oppdraget å døpe den første maskinen Betzy.
– Vi har gitt denne tunnelboremaskinen navnet «Betzy» etter Betzy Kjelsberg som var en pioner innen arbeiderrettigheter og kvinnesaksspørsmål, sier Aursund.
Bildet: Byråden døper tunnelboremaskinen. Den får navnet «Betzy» etter pioneren innen arbeidsrettigheter og kvinnesaksspørsmål, Betzy Kjelsberg. Foto: Sturlason
Bildet: Den spesialdesignede tunnelboremaskinen startet i dag arbeidet fra Holsfjorden i retning Oslo. Den er 310 meter lang og veier 1000 tonn. Foto: Sturlason