Varme og energi

Deponigass varmer privatboliger

16.03.06: På et nytt boligfelt utenfor Drammen får huseierne miljøvennlig vannbåren varme ved utnytting av deponigass fra den lokale bedriften Lindum Ressurs og Gjenvinning AS. – Dette er unikt i norsk sammenheng, sier representanter fra utbyggeren Block Watne og Energikilden AS som har ansvar for den tekniske biten i prosjektet.



Boligfeltet Kniveåsen ligger 1,5 km sør for Åskollen utenfor Drammen og vil når det er ferdig bestå av om lag 600 frittliggende, moderne eneboliger og leiligheter.
– Tanken om varme og varmtvann fra fjernvarme startet i en tidlig fase av prosjektet. Lindum Ressurs og Gjenvinning var en klar aktør som pekte seg ut svært tidlig, og prosjektet gikk tidlig gjennom politiske og tekniske prosesser, og det har vært mange aktører på banen for å komme frem dit vi er i dag, sier Asle Kristiansen, prosjektleder i Block Watne Drammen.

Med støtte fra Enova
I 2002 ble reguleringsplanen for Kniveåsen godkjent, man skrev utbyggingsavtale med Drammen kommune, rammene ble lagt og det endelige valget om fjernvarme fra Lindum Ressurs og Gjenvinning ble tatt.

Våren 2004 ble Energikilden AS informert om prosjektet. Energikilden AS som ble stiftet i september 2003 eies av Statoil ASA (82%) og ETech Process AS (18%).
– I januar 2005 overtok vi prosjektstyringen, og kunne endelig realisere planene om vannbåren varme på Kniveåsen, produsert via deponigass, forklarer Jon Lofthus, prosjektleder i Energikilden.

Lofthus forteller at Enova SF har støttet prosjektet med 4,7 millioner, en sum som utgjør 15 prosent av de totale prosjektkostnadene. Det ble søkt om støtte til et energiprosjekt for produksjon av 6 Gwh strøm og 7 Gwh varme ved hjelp av deponigassen fra Lindum Ressurs og Gjenvinning.

Mer om denne saken i VVS nr. 03.06.

 (Kilde:Enova)