Dette er en av hovedkonklusjonene i en rapport som THEMA Consulting Group AS har utarbeidet for Stiftelsen Elektroforum. Studien ble presentert den 4. juni på åpningen av Eliaden.
Den økte betydningen av elektrisitet kan øke verdiskapingen i Norge med 35–40 milliarder kroner i faste 2012 kroner i 2030, økende til 65–70 milliarder kroner per år i 2050. Det tilsvarer en økning på nivå med dagens verdiskaping i kraftsektoren. Omstillingen vil også gi grunnlag for økt sysselsetting på nærmere 15.000 årsverk i 2030, økende til omlag 25.000 årsverk i 2050.
– Veien til lavutslippssamfunnet gir store investeringer, mange arbeidsplasser og økt verdiskaping. Her er det store muligheter for norsk teknologi og norsk næringsliv. Næringslivet har derfor en nøkkelrolle i arbeidet for å erstatte bruk av fossil energi med fornybar energi, sier Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge.
I 2050 må kraftproduksjonen i Europa være så godt som utslippsfri. Elektrisitet kan produseres og transporteres til forbrukerne i store mengder og over lange avstander til vesentlig lavere kostnader og høyere sikkerhet enn andre CO2-nøytrale energibærere. Store deler av det fossile energiforbruket bør derfor være konvertert til elektrisitet innen 2050.
Konvertering til elektrisitet, utvikling av teknologi og produkter, samt utbygging av infrastruktur for økt bruk av elektrisitet, blir avgjørende for å nå de langsiktige klimamålene på en kostnadseffektiv måte. Det er derfor viktig at energi- og klimapolitikken tydeligere enn i dag tar utgangspunkt i elektrisitetens avgjørende rolle i å realisere lavkarbonsamfunnet.
Barrierer som i dag hindrer konvertering til elektrisitet fra fossile brensler, bør fjernes. Samtidig må energipolitikken utformes med sikte på å fremme konvertering og utvikling av mer effektive produkter og energiløsninger basert på elektrisitet.
Last ned rapporten «Elektrisitet som fremtidens energibærer» (pdf.)