Varme og energi

Energi Norge om regjeringens tiltakspakke: Skjerpet skatt for vannkraft – riktig retning for vindkraft

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
07.05.13: Regjeringens foreslåtte skatteendringer bringer oss litt nærmere svenske skattevilkår for investeringer i fornybar kraftproduksjon.
Likevel skyver ulike skatteregler fortsatt fornybarinvesteringer for over 20 milliarder kroner til Sverige. For dagens vannkraftverk betyr endringene en skatteskjerpelse, som svekker kraftselskapenes investeringsmuligheter i fornybar energi, mener Energi Norge.

Utjevning
Tiltakspakken for fastlandsindustrien som ble fremlagt av regjeringen i går, inneholder blant annet mer gunstige avskrivningsregler for nyinvesteringer. Avskrivningssatsen for maskiner det første året i driftsmidlenes levetid, økes fra 20 til 30 prosent.
– Dette vil bidra til å utjevne noen av konkurranseulempene norske vindkraftprosjekter har i det norsk-svenske sertifikatmarkedet, som Energi Norge har påpekt lenge. Beregninger fra Energi Norge viser at de nye forslagene antas å redusere skatteforskjellene for vindkraft mellom Norge og Sverige fra seks til vel fem øre per kilowattime, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Grønne avskrivninger
– Lavere selskapsskatt og høyere avskrivningssats er skritt i riktig retning. Samtidig er svenske skatteregler fremdeles vesentlig mer gunstige enn norske, som gjør at vi taper fornybarinvesteringer til Sverige. Bildet i dag viser at de store investeringene skjer på svensk side, mens norske forbrukere får regningen. Derfor bør det innføres «grønne avskrivninger» for investeringer i elsertifikatmarkedet, slik Energi Norge har tatt opp tidligere, mener Ulseth.

Økt skatt for vannkraft
Når det gjelder eksisterende vannkraftverk, vil summen av regjeringens forslag føre til økt skattebelastning. Reduksjon i selskapsskatten fra 28 til 27 prosent, som i seg selv er positivt, spises opp ved at grunnrenteskatten for vannkraft økes med ett prosentpoeng. På toppen av dette kommer forslag om reduserte rentefradrag i konsernforhold som kan berøre flere energikonsern. Ifølge Finansdepartementet skal dette i stor grad være med på å finansiere tiltakspakken.
– Fornybarnæringen står foran store investeringsplaner i årene fremover. Dette er et dårlig tidspunkt for å svekke selskapenes investeringsmuligheter gjennom en samlet skatteskjerpelse for vannkraften, sier Ulseth. 

Ulike skattevilkår 
I Sverige ble det i fjor bygget ut fire ganger mer vindkraft enn i Norge. I år er misforholdet enda sterkere: Svenskene planlegger utbygging av 800 MW, mens i Norge er det kun ventet en utbygging på 60 MW som følge av elsertifikatordningen. Ifølge beregninger fra Thema Consulting kan ulike skattevilkår føre til at Norge taper investeringer for 20-25 milliarder kroner til nabolandet.

Regjeringen vil forbedre Skattefunn-ordningen med 100 millioner kroner. Målet er å utløse mer innovasjon i næringslivet og styrke forskningsmiljøene. Energi Norge mener dette er positivt, blant annet for utvikling av ny teknologi innen fornybar kraftproduksjon.