Konferansen finner sted den 2.-3. desember, og tema er det offentliges rolle som pådriver og veiviser i arbeidet med miljøvennlige bygg.
Blant foredragsholderne er Tor Brekke som er områdeleder for offentlige bygg i Enova. Han vil vise hvordan kommunale energi- og klimaplaner kan brukes som effektivt redskap i det lokale miljøarbeidet.
– Siden 1. juli 2010 ble kommunene pålagt å utarbeide egne klimaplaner. Rundt halvparten av kommunene har utarbeidet slike, mens de resterende har gjort vedtak på at dette skal utarbeides. Vi vil vise hvordan kommunene kan gå fra plan til handling og vise til noen gode eksempler og samarbeidsmodeller, sier han i en pressemelding.
Miljøriktig innkjøp
Blant temaene som tas opp er offentlige innkjøp. Stiftelsen Miljømerking forvalter de to offisielle miljømerkeordningene på det norske markedet i dag; Svanen og Blomsten. Svanen er en felles nordisk miljømerkeordning, og formålet med ordningen er å veilede innkjøpere til å velge de minst miljøbelastende produktene på markedet.
– Kommunale innkjøpere kan ikke så mye mer om miljø enn vanlige mennesker. Mange kommuner tar kontakt med oss om spørsmål knyttet til innkjøp, og vi opplever at mange kommuner synes dette er veldig vanskelig. Svanemerket kan gi kommunene mulighet til å velge riktig, sier Alvhild Hedstein, direktør i Stiftelsen Miljømerking.
Passivhussamarbeid
Under konferansen blir det også mulighet til å høre mer om samarbeidet mellom Alingsås kommune og Västra Götalandsregionen i Sverige om Passivhussentrum. Grunnleggeren Hans Eek er fordragsholder, også kjent som prosjektleder for rekkehusene i Lindås Park som ble rehabilitert til pasivhusstandard allerede i 2001. Dette var de første passivhusene i Sverige. Organisasjonen startet opp med mye utførende virksomhet, men har de siste årene vært en drivkraft innenfor kompetanseheving, markedsutvikling og sertifisering.