Varme og energi

Energisk fjernvarmesatsing i Ås

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
15.06.12: Meter på meter med rør blir lagt for å bane vei for fjernvarme til Ås. Når anlegget er ferdig utbygget, vil to lastebillass med flis om dagen være nok.
Ingen som har kjørt gjennom Ås eller som har ferdes der de siste månedene, har unngått å legge merke til at det er grøftegraving på gang igjen. Forklaringen er at sentrale deler av Ås i løpet av høsten 2013 skal gå over til fjernvarme,melder Østlandets Blad. 

4 km rør 
– Så langt har vi gravd og lagt 1.500 løpemeter med rør, sier byggeleder Ola Rypaas i Statkraft Varme. 
Totalt skal det legges ca. fire km rør som skal knytte åtte områder i Ås til fjernvarmesentralen. 
Fjernvarme basert på flis fra skogen, et brensel som blir definert som en CO2-nøytral og fornybar energikilde, skal varme opp vannet som skal gå i rørene gjennom Ås. 

Nyttige rør 
I de 1,5 meter dype grøftene ligger rør med en diameter på en halv meter. Det er gjennom disse fjernvarmen skal gjøre sitt inntog i miljøkommunen Ås. 
Rådhus, nye byggeprosjekter, videregående skole, ungdomsskole og Åslund, vil alle bli koblet til fjernvarmeanlegget når det står ferdig i løpet av høsten 2013. 
– Varmesentralen er flyttet fra grisehusene til pelsdyrfarmen. Der vil noen bygninger bli flyttet, andre revet i løpet av et par uker. Alt må være klart til 1. september for da starter byggingen av varmesentralen, sier Vegel. 

Sommerjobb 
Ti mann, tre maskiner og tilsvarende lastebiler er i arbeid med å grave grøfter og legge rør. 
– Akkurat nå graver vi i sentrum og her prøver vi å være ferdige i løpet av fellesferien, sier Rypaas. 
Frem til jernbanen skal grøftene være lukket i august. 
– Vi skal gjennom området til den videregående skolen med rør og der ønsker de at vi arbeider i skoleferien. Det samme gjør Åsgård skole, så det blir aktivitet i sommer også, sier Vegel. 

Fremdrift etter planen 
Statkraft Varme samarbeider med Ås kommune og Hafslund om å samordne flere behov. Mellom Sentralveien og Ås ungdomsskole vil kommunale vann- og avløpsrør bli skiftet samtidig. 
I sentrum ligger kablene på flere nivåer under bakken. Utfordringen er stor når disse ikke er riktig avmerket på kartet. Da er kabelbrudd ikke til å unngå slik det gjorde i forrige uke. 

– Jeg føler de har ventet på fjernvarme lenge her i Ås og vi møter ingen sure miner, sier Rypaas.