Nyheter

Entreprenører fortviler over svikt i ledningsfornyelse

29.06.06: De fleste entreprenørene innen ledningsfornyelse roper etter større volum.



 

Av Odd Borgestrand 

Entreprenørselskapet NCC sliter med markedsandeler og har problemer med å nyinvestere innen rørfornying dersom ikke flere kommuner satser sterkere på de såkalte NoDig metodene. 

Markedsleder i Norge, Kristian Olimb AS, er så langt i år godt fornøyd med oppdragsmengden, og utvider samarbeidet med stadig flere regionale aktører i samarbeidsprosjektet Rørfornying Norge, som nå dekker hele landet. 

Sandum AS har vært med på å starte utblokking i Norge og er ledende på dette feltet i dag Firmaet har ujevn utnyttelsesgrad på sitt materiell da de fleste kommuner utfører sine prosjekter fra august til desember.

Firmaet ser et stort potensial dersom flere ledningseiere får tro på produktet og at produksjonen er jevnere over hele året. Utblokking kan gjennomføres helt uavhengig av årstid, sier Ola Sandum i Sandum AS, som likevel kan vise til et stort volum og mange fornøyde kunder.                                 

TT-Teknikk as satser bevisst inn mot privatmarkedet der innvendig renovering og stikkledninger utgjør en betydelig andel av omsetningen. TT-Teknikk as registrerer store svingninger i den offentlige oppdragsmengden fra år til år. Foreløpig har firmaet konsentrert seg om Oslo med omegn. 

For liten omsetning
I NCC betegnes ledningsrenovering som et spesialprodukt og markedsføringen av renovering og utblokking er begrenset i Norge. Likevel har firmaet søkt offentlig støtte til et utviklingsprosjekt for rehabilitering av store vannledninger.

Tage Odland i NCC er ikke fornøyd med en forventet omsetning på 30 millioner kroner i år.
– Dette er alt for lavt, sier han til VVS Aktuelt.

Markedet er rett og slett for lite selv om vi er forholdsvis få aktører. Vi registrerer at store kommuner som Oslo, Bergen, Trondheim og Bærum går i bresjen for ledningsrenovering, og vi ønsker at disse kommunene blir enda sterkere ambassadører for NoDig metodene. De mellomstore og små kommunene er fortsatt skeptiske til renovering uten oppgraving, og resultatet i kommune-Norge blir trolig at ledningsnettet fortsetter å forfalle. 

Utnytter ikke kapasiteten
Ola Sandum i Sandum AS mener han har hatt stor drahjelp av en rekke kommuner, og stadig flere ser at utblokking er en miljøvennlig og god løsning også økonomisk.  Nå er firmaet engasjert i et stort prosjekt på Nordberg i Oslo hvor gamle vannledninger fra 50-tallet blir utvidet fra 150 mm til 180 mm PE-rør med kappe og aluminiumsbelegg. Dermed blir den ”nye” ledningen diffusjonstett og vannkvaliteten vil holde seg meget god helt fram til forbruker. Totalt er 5000 mennesker tilknyttet anlegget på Nordberg, og tradisjonell graving var aldri aktuelt for Oslo kommune. 

– Vi vet at utblokking i de fleste tilfeller både er kostnadsbesparende og mer miljøvennlig sammenlignet med tradisjonell graving. Likevel er det vanskelig å få nok oppdrag til å forsvare nyinvesteringer, mener Ola Sandum. Et viktig begrep for vår bransje er ”sosiale kostnader”, og jeg har en visjon om at nettopp dette begrepet kunne blitt gjenstand for en hovedoppgave ved NTNU i Trondheim, sier Ola Sandum, som har vært i bransjen i nærmere 30 år, og som ønsker seg en mer offensiv holdning fra både konsulenter og byggherrer når det gjelder ledningsfornyelse uten oppgraving.  

Satser på privatmarkedet
Stein Schanke i TT-Teknikk as mener det er viktig at entreprenørene blir mer offensive innen ledningsfornyelse. Vi har produkter som burde være enkle å selge, og vi ser at privatmarkedet er svært mottakelig for budskapet om å unngå graving. Bedrifter og privatpersoner har lagt ned store ressurser på sine eiendommer, og da vil de helst ikke ødelegge dette med store gravemaskiner for å få reparert en stikkledning. Vi satser i tillegg sterkt på innvendig ledningsrenovering i boligblokker. Nå har vi gode metoder som fornyer vann- og avløpsnettet uten å rive ned gulv og vegger. Stadig flere ser økonomien i våre metoder, og markedet er meget stort, sier Schanke.

Han peker imidlertid på at konsulentene i stor grad, dog med hederlige unntak, oppleves som fraværende i aktiviteten rundt vurdering av rørfornying som alternativ til tradisjonelle metoder.
Godt utførte jobber og fornøyde kunder er den beste markedsføring for enhver bedrift, og det er de beste entreprenørene som også vil oppleve veksten, mener Schanke. 

Best vare til riktig pris
Daglig leder i Kristian Olimb AS, Tor-Erik Olimb, er enig og tror at privatmarkedet blir større enn det offentlige markedet når det gjelder rørfornying. Innvendig ledningsrenovering i boligblokker og borettslag har så langt vært en stor suksess, og firmaet operer nå nærmest med ventelister. Vi vet at våre produkter er godt egnet for denne typen oppdrag og med 50 års erfaring i bransjen har vi opparbeidet et navn som folk stoler på, mener Tor-Erik Olimb.

Kristian Olimb AS er ikke bekymret for framtida, men er bevisst på at hvert eneste oppdrag også er en søknad om nye oppdrag.

–Vi må rett og slett levere den beste varen til riktig pris, sier Olimb. Begrepet ”sosiale kostnader” må vi også være enda mer bevisst på, og der kan vi hjelpe hverandre selv om vi er konkurrenter, mener han.

– Vi skal ikke forvente at kommunene skal være våre markedsførere. Den jobben må vi ta selv, og dersom vi ikke er gode nok på markedsføring må vi kjøpe kompetanse også på dette feltet, mener Tor Erik Olimb. 


Bildet:Fire entreprenører som håper på fortsatt vekst innen rørfornying, men som har forskjellige utfordringer. Fra venstre Tage Odland i NCC, Stein Schanke i TT-Teknikk AS, Ola Sandum i Sandum AS og Tor-Erik Olimb i Kristian Olimb AS. (Foto: Odd Borgestrand)