– Vi er fortsatt i en oppbyggings- og utviklingsfase, sier daglig leder Geir-Harald Ingeborgrud fra Årnes. Selskapet jobbet tidligere med biodrivstoff, produsert på raps hos selskapet BV Energi på Hurum. BV Energi la imidlertid ned denne produksjonen fordi råvarene ble for dyre, siden amerikansk diesel ble sterkt subsidiert. Dermed kunne ikke ECO-1 levere varene slik de ønsket.
– Det er frustrerende at det er noen deler av dette vi ikke selv har kontroll på, sa Ingeborgrud etter denne prosessen. Han slo imidlertid fast at han hadde lært enormt mye, og at han ikke ville vært den prosessen foruten.
Blinkskudd
Etter noen dager i tenkeboksen, bestemte Ingeborgrud seg for at bioenergi fortsatt er framtida.
– Vi ga aldri opp, slår han fast. Han beholdt firmaet, men endret litt på driften. Biodiesel var ut, han valgte i stedet å satse på biofyringsolje. Det skulle vise seg å være et blinkskudd for Ingeborgrud.
– Biodrivstoff ble for vanskelig fordi produsenten i Norge forsvant. I tillegg kom det en vegbruksavgift som ikke gjorde det lønnsomt for lastebilkundene å kjøre med 100 prosent biodiesel. Da valgte vi å satse på fyringsolje. Vi har bygd opp selskapet på det, og har økt terminalkapasitet til å kunne få lønnsomhet i både fyringsolje, som vi blant annet leverer til Oslo kommune, og høykvalitets biodiesel, der vi også har kontrakter som underleverandør til oljeselskapene, sier Ingeborgrud.
Dette er biodiesel som blandes sju prosent inn i all autodiesel i Norge.
Helt feil
Vel så viktig som oppmerksomheten ECO-1 Bioenergi får, er oppmerksomheten som biofyringsolje får, mener Ingeborgrud. Han arbeider med å få rett informasjon til markedet og eiere av oljekjeler. Hans produkt, biofyringsolje, kan rett og slett erstatte fossil olje i oljekjelene rundt omkring. Oljekjelen er et meget godt verktøy for å produsere fornybar energi med biofyringsolje.
– Derfor er oppmerskomheten rundt biofyringsolje viktig, sier Ingeborgrud. Fossil fyringsolje skal fases ut, og det snakkes om at den gamle oljefyren må skiftes ut innen 2020. Det siste er i følge Ingeborgrud helt feil, i beste fall basert på misforståelser.
Ikke problemet
– Det er ikke oljekjelen som er problemet, det er hva du fyller på den som er viktig, slår Ingeborgrud fast. De gamle oljekjelene kan nemlig brukes til biofyringsolje også. Dermed kan de gamle oljekjelene blir et verktøy til fornybar energi.
– Vi oppfordrer Enova til å være klarere i sin informasjon. Oljekjelen er ok, fossil fyringsolje er energibæreren som skal fases ut. Alt som er av teknologi og installasjoner kan stå, man må bare bytte ut olja, sier han. Når selskapet nå er kåret til Årets gaselle, gir det altså økt fokus på saken. Nå får han dermed sjansen til å si noe om denne misforståelsen.
Satser på landbruket
– Her bruker folk mye mer penger enn de trenger, sier han. Og legger til at den biologiske fyringsoljen også matcher når det gjelder pris.
– Neste år øker prisen på fossil fyringsolje. Da kommer den biologiske fyringsolja enda bedre ut, sier Ingeborgrud. Neste steg er å satse på landbruket. – Nes er jo en av landets største landbrukskommuner. I bygda finnes det mange korntørker. 90 prosent av korntørkene drives av fossil fyringsolje. Vi kan levere biofyringsolje til priser som konkurrerer med fossil fyringsolje. Dette bør være attraktivt for landbruket, sier Ingeborgrud til avisa Raumnes.