Dermed vil omsetningen av fjernvarme passere 20 GWh i året. I 2013 skal kapasiteten økes ytterligere, og da vil cirka. 90 prosent av alle kommunale bygg være tilknyttet fjernvarmenettet.
– Det nye gjenvinningsbatteriet er en varmeveksler som utnytter varmeenergien i avgassene fra elektrolysecellene for å varme opp vannet i fjernvarmesystemet, sier seniorkonsulent Knut Jørgensen i avdelingen for fjernvarme og fornybar energi i Norsk Energi. Han har jobbet med prosjektering, installasjon og kontroll av mekaniske arbeider i batteriet. Hans kollega, Erik Bostad, har jobbet med automasjon på anlegget. Bostad er avdelingsleder på automasjonsavdelingen i Norsk Energi.
Økt leveringssikkerhet
– Med det nye gjenvinningsbatteriet på plass vil leveringssikkerheten for fjernvarmen øke. Samtidig blir risikoen for tap på grunn av feil ved det første gjenvinningsbatteriet (FPT 3) kraftig redusert, påpeker Jørgensen.
– En annen viktig faktor er at det nye anlegget vil sikre en høy utnyttelse av spillvarme i et utvidet fjernvarmenett på 35 GWh. Her viser beregninger at utnyttelsesgraden vil øke fra 85 til 95 prosent. I tillegg kan anlegget raskt levere lavtemperert energi til industriformål når slike prosjekter blir realisert, understreker Jørgensen som har vært med i flere runder av fjernvarmeutbyggingen på Sunndalsøra siden starten i 2003.
Flere etapper
Sunndal Energi har bygd ut fjernvarmenettet etappevis, og i dag har selskapet nærmere 300 kunder, blant dem over 50 større bygninger, sier Georg Tvedt som er leder for fjernvarmeavdelingen i Sunndal Energi.
– All oppvarming med olje blir faset ut. Det har redusert utslippene av CO2 med 5 000 tonn årlig. Det tilsvarer utslippene fra 2 000 biler. Samtidig er elektrisk energi frigjort til andre formål enn oppvarming, opplyser han.
– Vi bruker energi som ellers ville ha gått tapt, og prisen på fjernvarmen er konkurransedyktig med elektrisk energi. I tillegg har vi forutsigbare priser, og det er kundene fornøyd med, legger han til.
Dagens fjernvarmenett består av 32 000 meter stålrør med isolasjon. Røranlegget er bygd for 120 grader og 16 bars trykk. Samtidig er det installert automatisk alarm ved rørlekkasjer, melder Norsk Energi,