Bildet: Illustrasjonsbilde Shelby Teknikk. Veksling mellom spyling og dusjing skjer helt automatisk og styres av en hydraulisk virkende ventil.
Ved dusjing oppstår aerosoler – væskedråper – som er så små at de svever selv i stillestående luft. Under dusjing puster man inn disse aerosolene og derved kommer legionellabakterier inn i lungene.
Legionellabakteriene trives best mellom 20° og 50°C og rørenes innvendige biofilm gir gode vekstbetingelser. I et varmeanlegg vil det i tillegg ofte være blindledninger og ”døde” soner hvor legionellabakterier kan overleve de utryddelsesangrep som iverksettes. Disse forhold gjør at vannet i et dusjanlegg gir gode betingelser for eksistensen av legionellabakterier, mens aerosolene sørger for spredningen til lungene.
Den ”sikreste” måten å fjerne faren for smitte av legionellabakterier, er å filtrere legionellabakteriene ut av dusjvannet før aerosolene dannes, sier Shelby Teknikk i en pressemelding til VVS aktuelt.
Dette er mulig med ultrafilter som filtrerer ned til 0,02 μm. Selv om det skulle være legionellabakterier i anlegget, kommer de ikke fram til dusjhodet. Ultrafilteret som er bygget inn i dusjpanelet holder tilbake alle legionellabakterier.
Hver gang det dusjes spyles først de tilbakeholdte legionellabakteriene ut i løpet av spyletiden på ca. 1 sek. Spylevannet ledes vekk, for eksempel til gulv – selv om det skulle inneholde legionellabakterier, er det ufarlig fordi det er ”kompakt” vann og ikke aerosoler.