Av Inger Anita Merkesdal
Dermed er det et etter hvert erfarent styre, som går løs på oppgavene i RINs regi.
Rørinspeksjon Norge skal være en møteplass for alle aktører som jobber opp mot privat og offentlig vann- og avløpsnett. RIN arbeider for medlemmenes interesser knyttet til aktiviteter på ledningsnett ved drift, vedlikehold, fornyelse og kvalitetskontroll.
Nettverksbygging og kurs
Organisasjonen er en åpen arena for erfarings- og informasjonsutveksling, hvor nettverksbygging og kurs er helt sentralt. Gjennom sitt aktive arbeid ønsker RIN å bidra til et ledningsnett (offentlig og privat) som etableres, driftes og vedlikeholdes med minst 100-års levetid. I løpet av de neste 20 årene må det i Norge investeres om lag 320 milliarder kroner for å sikre god leveranse av drikkevann og forsvarlig rensing av avløpsvann. Rørinspeksjon Norge har i nesten 30 år arbeidet for å heve kvaliteten på ledningsnettet og arbeidet knyttet til dette.
Konkret, målrettet innsats
– Jeg takker for fornyet tillitt og ser frem til å ta fatt på to nye år som styreleder for RIN. Sammen med de andre erfarne fagpersonene som sitter i styret, har vi mange spennende oppgaver å jobbe med fremover. Særlig vil jeg trekke frem videreutvikling av våre kurs, sier RINs styreleder Reidar Kveine i en kommentar etter valget.
Kveine arbeider i Bærum kommune og har ledet RIN siden 2019.
– I løpet av året vil endelig det nye trenings- og testfeltet i tilknytning til Vannsenteret på Ås stå ferdig. Vi i RIN ser virkelig frem til å legge hele eller deler av vår kursportefølje til dette senteret. Jeg er overbevist om at dette vil gjøre kursene våre enda bedre. Senteret gjør det mulig å få inn mer praktiske øvelser på kursene enn hva tilfellet er i dag. Ellers vil vi i styret selvsagt jobbe videre for å ivareta våre medlemmers interesser knyttet til aktiviteter på ledningsnettet. Vi i RIN er også veldig spente på å se hvordan den nye vannstandarden vil bli seende ut når den blir lansert. Vi føler at vi har vært en av flere viktige bidragsytere i arbeidet med å få denne på plass. I RIN håper vi å finne igjen mange av våre innspill i den endelige versjonen, sier styrelederen i Rørinspeksjon Norge.
– RINs trengs
Riksrevisjonens rapport om myndighetenes arbeide med trygt drikkevann, fremlagt februar i år, bekrefter behovet for RINs innsats.
– Vi må fortsette med arbeidet som gjøres med fornyelse av vannlengingene, og øke fornyelsestakten. Jeg har tro på at vi kan klare å redusere lekkasjene om vi får til mer samarbeid mellom ledningseierne og det samarbeides på tvers, sa Kveine som en kommentar til rapporten i denne artikkelen.
Første trinn realiseres på Ås
RIN har også fra 2014 arbeidet for etableringen av et nasjonalt senter for vanninfrastruktur, nettopp for å heve kvaliteten på arbeidet for å tette hullene, både i faktisk og overført betydning.
Vannsenteret, som Kveine refererer til, ble nevnt i rapporten fra Riksrevisjonen, og første trinn er nå i ferd med å realiseres på Ås. Byggelederen for test og demo-feltet, Trond Alm fra Tubus as, sitter også i RINs styre. De øvrige medlemmene er: Kenneth Skullerud fra Oslo kommune, Peer-Christian Nordby fra Olimb Rørfornying AS, Sten Linholt fra Norva 24 Flagstad, Jan Helge Høvset fra Eskeland Electronics AS, Ståle Brodahl fra Ullensaker kommune og Knut Andreas Myklebust-Vårvang fra Lillehammer kommune.