Det er den svenske kraftforvalteren Arne Österling i Shepheard Energy som mener at norske vannkraftprodusenter burde ha reagert tidligere, da de allerede i slutten av august skal ha visst at det kunne bli lite nedbør til å fylle norske vannmagasiner.
Nivået i norske vannmagasiner er nå rekordlavt, og Österling mener at kraftprodusentene begynte å lagre vann for vinteren for sent.
– Produsentene kunne ha stoppet nedtapping av vannmagasinene og strømeksport via våre kabelforbindelser i slutten av september (uke 38-39). Da visste en jo sikkert at kraftbalansen var dårlig, særlig i Norge, mener forvalteren.
Men selv om man lå med underskudd frem til uke 40, fortsatte eksporten av strøm i ganske store volum til kontinentet via Danmark og Nederland.
– Man kunne vel ha sett, i det minste rundt uke 38-39, da man så at det i værtrendene i langtidsprognosene ikke var et varsel om spesielt nedbørsrikt vær, sier Österling til nrk.no.
Han mener grunnen til at det ikke blir spart på vannet, kan være at for mye vann i magasinene kan gi lave strømpriser på nyåret.
Men strømprodusentene i Energi Norge mener at Norge ikke kunne forutse en kald og tørr høst.
– Man vet ikke i september hvordan høsten kommer til å bli. Man visste ikke på forhånd hvor ekstremt høstværet kom til å bli, og at kulda skulle komme så tidlig, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen til NRK.
– Produsentene planlegger alltid for å ha nok kraft, ellers så taper de penger når det blir så knapt at prisene begynner å stige, forklarer han.