Varme og energi

Fra drøm til virkelighet

Foto/illustrasjon: Coopa
Foto/illustrasjon: Coopa
11.12.12: I dag står containerboligen EcoCube og soler seg i glansen fra Operaen i Bjørvika. Men ønsket er at den etter hvert også skal løse studentboligkrisa, sørge for norsk sysselsetting utenfor oljesektoren og drastisk redusere energibruken i bygg.
Selskapet som produserer boligen ble stiftet i oktober i år, få måneder etter at arkitekten og gründeren Christian Olavesen fikk hjelp med ideen av Kjeller Innovasjon og INNY-programmet.
– Det har vært en hektisk høst, for å si det sånn, forteller Christian Olavesen. – Å møte et nettverk med bred erfaring tok prosjektet fra drøm til gjennomførbar virkelighet. Bedriften hadde nok ikke blitt noe av uten dem. Man kommer langt på egenhånd, men enda lenger med noen som tror på deg, sier han.

Avgjørende hjelp
Kjeller Innovasjon er en av 50 inkubatorselskaper i Norge, som har som jobb å ta vare på oppstartselskaper gjennom den første, vanskelige perioden. Her får gründere, næringsliv og forskningsmiljøer hjelp til produktutvikling, profilering, styrearbeid, forretningsplaner, søknader og annet de måtte trenge hjelp til for å lykkes med å få gode ideer ut i markedet.
I 2010 startet Kjeller Innovasjon opp INNY-programmet (industriell nyskaping), etter et initiativ fra Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR). Programmet er finansiert av kommunene på Nedre Romerike og Akershus fylkeskommune. Målet er å bidra til bedriftsetableringer og økt verdiskaping gjennom fokus på innovasjon i næringslivet i regionen. Så langt er det blitt etablert 13 selskaper og igangsatt 11 prosjekter.

Christian Olavesens EcoCube er en av ideene som fikk hjelp til realisering gjennom INNY-programmet, og som førte til selskapsetablering 1.oktober.
– Det var samme dato som søknadsfristen gikk ut for å søke etablererstipend hos Innovasjon Norge, forklarer Christian Olavesen.
– Men vi rakk det, og søknaden ble såpass bra at vi fikk tilsagn om 650 000 kroner i etablererstipend, sier han.

Kobler på studenter
Spesialrådgiver Vidar Sannerhaugen i Kjeller Innovasjon har fulgt EcoCube fra starten.
–Noe av vår styrke er at vi har kontakt med mange innovative miljøer. Her var det klart et potensial for å koble på produktdesignlinja ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sier Sannerhaugen.
Ambisjonen er å få etablert en permanent miljøby der studentene bidrar til videreutvikling av boligen gjennom å bo der og skrive studentoppgaver.
– Dette vil igjen føre til nye industrielle løsninger, og blir en vinn-vinn situasjon, sier han.
– Vi har såpass hårete ambisjoner at vi ønsker miljøbyen på plass høsten 2013, forutsatt at vi får finansieringen i orden, sier han.

Gir noe tilbake
Målet med samarbeidet med studentene er å komme fram til bedre svar på dagens løsninger, samt nye løsninger som kan bidra til at nye markeder åpner seg.
– Studenter tør å tenke annerledes, og er ikke forutinntatte, sier Olavesen. -De ser med nye øyne på utfordringene. Til gjengjeld håper vi at vi kan dele våre erfaringer som et nyetablert selskap med dem som kanskje har en gründer i magen, og bidra til en markedsrettet utdanning som tar for seg realistiske utfordringer, sier Olavesen.

Kilde: Kjeller Innovasjon