Av Odd Borgestrand
Det er umulig ikke å bli beveget når de to forteller sine livshistorier. Tårene kommer både hos syrerne, arbeidsgiver, flyktningeguide og VA-journalist. Men det er mest gledestårer, fordi historien går fra tragedie til glede og håp for det nye livet.
Plikt og privilegium
De to syrerne flyktet begge fra krigens redsler i byen Homs i Syria. De tok ulike fluktruter, men begge ønsket å komme seg så langt bort som mulig fra sitt hjemland. Derfor endte de i Norge, og første gang de to møttes var på Oslo S en kald desemberdag i 2014 De havnet også på samme asylmottak på Haslemoen ved Elverum. NoDig-leder i Kjeldaas AS, Hendrik Panman, selv med utenlandsk opprinnelse, mener det er både en plikt og et privilegium å gi flyktninger muligheten til lønnet arbeid. Fadi Shallab hadde fem års utdanning som mekanisk ingeniør og sju års yrkeserfaring som vanningeniør på pumpestasjoner i en by noe større enn Oslo. Radwan er utdannet jordbruksingeniør med tillegg innen akvaponi. Dette er et konsept der integrerte systemer kombinerer oppdrett av fisk og produksjon av planter i et felles økosystem. Etter at han kom til Norge drev han en fiskeforretning i Oslo inntil Covid-19 tok knekken på butikken. Dermed endret livet seg fra landbruk og fisk til vannmann innen NoDig.
Viktig å komme seg ut i arbeid
Radwan så hvor godt vennen Fadi trivdes hos Kjeldaas og ba så pent han kunne om å få bli med på jobb for å se og lære. Begge snakker godt norsk, og mener det er en forutsetning for integrering. I arbeidslivet er det viktig å være så trygg på språket at man ikke lever med redselen for å misforstå hvordan arbeidsoppgavene skal løses, mener både Panman og de to syriske NoDig-medarbeiderne.
Kjeldaas AS og Hendrik Panman ga syrerne sjansen, selv om han var usikker på hvordan dette skulle fungere.
LES OGSÅ: Spennende NoDig-dag for VG2-elever
– Nærhet og trygghet
– Vi hørte på nyhetene hjemme i Syria at Norge var verdens beste land. Det har vist seg å stemme hundre prosent. Vi ble tatt godt imot. Alle ville hjelpe oss. Her opplevde vi nærhet og trygghet. Vi ble advart mot å velge Norge på grunn av den kalde vinteren. Men jeg har aldri frosset her. Det finnes mye varme klær. Norge er rett og slett best, sier Fadi.
Likevel savner han sitt hjemland, og en dag håper han å kunne reise tilbake og bygge landet opp igjen. Radwan sier det motsatte.
– Jeg har bare vonde minner fra Syria, og vil aldri vende tilbake. Norge er mitt nye hjemland, slår han kategorisk fast.
Du kan lese hele reportasjen i Byggfakta nr. 4, som snart er ute hos abonnentene.
VVS aktuelt er nå en integrert del av Byggfakta, i form av en egen VVS- og VA-bolk med reportasjer, intervjuer, fagartikler, bransje- og prosjektnyheter.
Ikke abonnent på Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her