Styret i Byggenæringens Landsforening ber enstemmig regjeringen om å forlenge overgangsordningen for østeuropeiske gjestearbeidere i Norge, sier adm. direktør Sverre A. Larssen.
– Vi mener ordningen har fungert så bra at den bør forlenges i nye tre år. Overgangsordningen har bidratt til ryddighet og klarhet i arbeidsvilkårene. På den måten har vi unngått sosial dumping og tvilsomme forhold, sier administrerende direktør Sverre A. Larssen i BNL til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i en sak distribuert av Dagsavisen.
Ikke fritt fram
Om kort tid skal regjeringen ta stilling til hvilke spilleregler som skal gjelde for bygningsarbeidere fra de østeuropeiske landene som nå er blitt medlem av EU. I prinsippet skal disse kunne ta arbeid på lik linje med alle andre innenfor EU/EØS-området, men det er altså åpnet for en overgangsordning.
NHO har kjempet mot slike spesialbestemmelser, men NHO-foreningen BNL gjør opprør mot sin egen arbeidsgiverorganisasjon på dette punktet.
– Vi vil ikke at det skal være fritt fram til å søke på norske jobber slik det er i Sverige og Finland. En forlengelse av overgangsordningen vil gi en viss mulighet til kontroll med bransjen, sier Larssen.
BNL mener at de østeuropeiske bygningsarbeiderne må kunne vise til arbeidskontrakt for å få oppholds- og arbeidstillatelse, ifølge Larssen. Han mener at lønnsvilkårene må være på linje med norsk lønnsnivå.
20.000 fra øst
Byggenæringens leder mener det er mellom 15.000 og 20.000 østeuropeere som i dag jobber på bygg og anlegg i Norge.
– Dette er en veldig viktig ressurs, men her må det tilbys skikkelige lønns- og arbeidsforhold. Vi ønsker oss en mer seriøs næring, sier Sverre A. Larssen.
BNL har 3.700 medlemsbedrifter med 62.000 ansatte. Det er om lag 160.000 personer som jobber innenfor byggfagene i Norge. 1. mai går gjeldende overgangsordning for kontroll med østeuropeerne ut.
– Vi har ikke fått noen signaler på om ordningen vil bli forlenget eller ikke, sier Larssen.
Bedre organisering
BNL-sjefen mener at god oppslutning om organisasjonene i arbeidslivet er viktig for å kunne ha en seriøs og ordnet byggenæring.
– Oppslutningen om organisasjonene kan bli bedre både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Ikke minst gjelder dette de nye bedriftene og håndverkerne som kommer fra andre land, sier Larssen.(Kilde: Dagsavisen)