Dusjrens: Ifølge leder Jørn Anvik i Larvik campingplassforening tar campingeierne nå leginellafaren i dusjanleggene alvorlig, og følger alle retningslinjer fra folkehelseinstituttet.
I går gikk kommunelegen i Tønsberg ut i VG og advarte mot polettdusjer. Ifølge Stein B. Holan er disse dusjene potensielle smittekilder for legionella. Nå krever helsesjef Bjørn Evensen full kartlegging av dusjanleggene. Han ber om at anleggene rengjøres og desinfiseres omgående.
– Vi har vært litt føre var, og vi har tatt kontakt både med helsesjefen og mattilsynet om dette, sier leder Jørn Anvik i Larvik campingplassforening.
Polettdusjer på campingplasser vil si at vannet som kommer ut av dusjen allerede er ferdig blandet. Hvis man legger på penger, kommer vannet ut av dusjen i en lunken temperatur. Varmt og kaldt vann blandes gjennom en ventil før det kommer ut av dusjen. Det er i det lunkne vannet at oppblomstringen av legionella kan skje. Dette ferdigblandete vannet skal kontrolleres.
Det finnes i underkant av 30 campingplasser i Larvik. På vegne av de 20 medlemmene i campingplassforeningen, lover Anvik at eierne nå tar ansvar.
– Vi regner med å sjokkbehandle anlegget med varme. Det betyr at vi sender gjennom 80-85 graders vann. Da dreper vi alle bakteriene. Legionellabakteriene kan ikke leve hvis vannet er varmere enn 50 grader, sier han.
Anvik driver selv Stolpestad camping. I høysesongen har han 1.000 gjester. Allerede har han fått spørsmål fra en gjest om legionellarisikoen.
– Hvis vi gjør en skikkelig jobb, så er det ingen fare. Det er viktig at folk får vite dette. De har ingen grunn til å være redde, understreker han.
Flere av campingplassene i Larvik skal nå bygge om dusjanleggene, for å være på den helt sikre siden.
– Vi skal gjøre det vi kan for å holde dette under kontroll. En del campingplasser skal bygge om anleggene, sier Anvik.
– Hva kommer du til å gjøre?
– Vi vil sjokkbehandle anlegget med varme. Da stenger vi hele anlegget, og kjører kokende vann gjennom. Vi er anbefalt å gjøre dette to ganger i året, men vil gjøre det mye oftere. Noen campingeiere kommer også til å bruke klor.
Campingeierne skal også ta vannprøver av dusjvannet for å unngå bakterieoppblomstringen.
– Jeg frykter ikke at noen vil bli syke her, men vi tar ikke lett på situasjonen, og vil gjøre alt for å forebygge smitte. Trykket av gjester starter for fullt etter sankthans. Da skal alt være renset, sier Anvik.