Av Bjørn Laberg
Bransjen kan nå bruke kuldestandarden NS-EN 378 og de anvisningene for fyllingsmengder og risikoreduserende tiltak som står der.
– Etter en vurdering av sikkerhetskravene i NS-EN 378:2016 sett opp mot kravene i forskrift av 8. juni 2009 om håndtering av brannfarlig reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes til håndteringen (farlig stoff forskriften), er vi av den oppfatning at kuldeanlegg og varmepumper har tilstrekkelig grad av sikkerhet når standarden legges til grunn, heter det i en uttalelse fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap).
– Det har i flere år hersket en uavklart problemstilling om bruk av brannfarlige kuldemedier under terreng er tillatt eller ikke. Dette som følge av restriksjoner i bruken av syntetiske kuldemedier med høy GWP. Etter hvert som vanlig HFK nå erstattes med brannfarlige kuldemedier som HFK-er, HFO-er, og HK-er, er dette en veldig viktig avklaring for kulde- og varmepumpebransjen, sier Stig Rath, Fagdirektør kulde i VKE, til VVS aktuelt.
– Standarden ivaretar forskriftens krav til effektiv ventilasjon og trykkavlastning for innendørs installasjoner under terreng. Standardens begrensning av mengde kuldemedium for brennbarhetsklasse 1, 2 og 3 under terreng anses å være innenfor forskriftens aksepterte risiko. Nasjonal myndighet kan stille ytterligere krav for å redusere muligheten for at det dannes eksplosjonsfarlig atmosfære og begrense overtrykket ved en eventuell eksplosjon. Ny kunnskap og / eller erfaring kan i fremtiden gi grunnlag for spesifikke nasjonale krav, skriver DSB avslutningsvis.