Aktuelt

Grønn investor og byutvikler

Bildet: Det er mulig å være både grønn byutvikler og investor
Bildet: Det er mulig å være både grønn byutvikler og investor

Av Odd Borgestrand

Groth er fortsatt aktiv gjennom en rekke styreverv i eiendoms- og entreprenørselskaper. Han har vært pådriver til mange nyskapende prosjekter innenfor byutvikling, energi- og miljøeffektivitet. På FutureBuilt tok Groth for seg byggherrens ansvar for å bidra til å skape en god by å leve i og om hvordan samfunnsansvar og god forretningsdrift kan samordnes.

Inn i styrerommene
70 åringen mener FutureBuilt har et viktig budskap inn i en rekke styrerom. Eiendomsselskaper er bestillere av det meste som bygges over bakken i Norge.
– Vi er opptatt av en grønn framtid. Vi kan tenke og ønske det,  men vi må få flere til å gjennomføre det, sa Groth.
– Mange snakker om det grønne skiftet, men dette handler om langt mer enn energieffektivitet og passivhus. Det handler om å se helheten og det handler om å se inn i framtidas løsninger. De mest innovative er også vinnerne. Det som er godt for samfunnet er godt også for businessen, la han til.

Groth var oppgitt over at en lang rekke fine kontorbygg nå er planlagt revet fordi tomtene er langt mer attraktive for boligutviklere. De høye boligprisene i hovedstadsområdet forsvarer dette, og personlig mener jeg det er en svært beklagelig utvikling. Vi blir dermed en del av bruk og kast mentaliteten, mente Groth.

Ny tid for drabantbyene
– Byene vokser, eldrebølgen slår inn, og det er ofte investorer som bestemmer hvor folk skal leve og bo. Tetthet er viktig med tanke på CO2-utslippene.  Drabantbyene har vært over og ut. Men kan vi vitalisere drabantbyene og forstedene slik at de blir levende lokale byer? Spurte Groth videre.

– Nasjonalt konkurrerer Drammen, Moss, Lillestrøm, Oppegård, Ski, Nesodden, Drøbak og Ås om gode arbeidsplasser og trivelige bosteder. Som investorer må vi hele tiden tenke langsiktig utvikling.  Derfor må vi ha reguleringsplaner som gir anledning til å spille på mangfold. Vi må jobbe med 10-minutters byen, slik at vi blir kortreiste. Alt vi har behov for i det daglige innenfor en radius på 10 minutter med sykkel eller kollektivt er en framtidsvisjon vi må jobbe fram. Da skal vi samtidig ha fokus på kvalitet. Det er mulig å tenke kvalitet, trivsel og en grønn framtid også for oss investorer, konkluderte 70-åringen.