– Energisentralen bidrar sterkt til å redusere karbondioksidutslippene fra vår kommune. Fremtidige byggeprosjekter skal derfor tilrettelegges for oppvarming og kjøling fra Horten Energisentral, sa ordføreren.
Henter sjøvann på 100 meters dyp
I Horten energisentral er det installert to varmepumper, hver med en kapasitet på 1,2 MW som henter sjøvann på 100 meters dyp, 1400 meter fra land. Og i tilknytning til anlegget er det montert to gasskjeler som skal benyttes på ekstremt kalde dager, hver med en kapasitet på 4,5 MW. I og med at sjøvann/varmepumpe er energibæreren, kan selskapet også tilby fjernkjøling til bygg i Horten sentrum. Totalt vil anlegget dekke et energibehov på ca. 20 GWh oppvarming og ca. 2 GWh kjøling.
Skagerak Varme startet prosjekteringen av anlegget og rørnettet i 2011. I september 2012 var det klart for prøvedrift og i november samme år ble anlegget satt i drift.
Kostnadsrammen på prosjektet er 146 millioner kroner. Enova har bistått med 7 millioner kroner.
Viktig milepæl
Konserndirektør Trond Ditlefsen i Skagerak Varme sa i sin åpningstale at selskapet er stolt over å kunne gjennomføre åpningen av enda en varmesentralbasert på fornybar energi i løpet av kort tid.
– Nok en viktig milepæl for selskapet og konsernet er nådd, sa han.
Styremedlem i Skagerak Varme og tidligere direktør for selskapet, Rune Laurantsen, poengterte betydningen av å ha et godt samarbeid med offentlige og lokale myndigheter, entreprenører og konsulenter. Han berømmet også prosjektledelsen for et solid HMS-arbeid, som medførte at ingen ble skadet, selv om det i snitt var 100 medarbeidere på prosjektet.
Laurantsen benyttet også anledningen til å takke alle ansatte i Skagerak Varme for innsatsen i prosjekt- og gjennomføringsfasen.
– Konsernet er stolt av arbeidet dere har lagt ned, sa Laurantsen, som i dag er medlem av konsernledelsen med ansvar for økonomi og finans.
Utfordringer i prosjektfasen
Ifølge markedssjef Are Vegar Hansen i Skagerak Varme har utfordringene i prosjektfasen vært mange.
– Det er alltid en utfordring å koordinere alle de utførende enhetene som er involvert samtidig og å sikre at det ikke blir skader når det til enhver tid har vært 100 personer i arbeid på anlegget. I tillegg er det jo en utfordring å koordinere graving i sentrumsgatene, med de ulempene det kan føre til for butikker og innbyggere. Planleggingen og koordineringen med kommunens gravearbeider har imidlertid vært meget bra, sier han.
Hansen legger til at fjernvarme basert på sjøvann ikke er noe nytt i Horten.
– Boligområdet Strandparken, som består av ca 200 eneboliger og rekkehus, har fra 2004 vært tilknyttet et separat nærvarmenett, basert på varmepumpe fra egen sjøvannsledning i Horten. Dette området vil i løpet av kort tid tilknyttes den nye energisentralen.
Kilde: Norsk Fjernvarme