Varme og energi

Grunnvarme kan dekke det meste

Bildet: Fra energisentralen på Vulkan-området
Bildet: Fra energisentralen på Vulkan-området
05.05.11: Det samlede energibehovet til oppvarming og kjøling av norske bygg vil være på over 50 TWh i 2030. Men det meste av dette kan dekkes med grunnvarme.
Mye av oljen og strømmen som går til oppvarming og kjøling av bygg i dag kan erstattes av grunnvarmebaserte varmepumpesystemer.

Totalt energibehov til oppvarming og kjøling vil ligge på over 50 TWh i 2030, og teknisk sett vil det være mulig å dekke det aller meste av dette med grunnvarme. Det fremkommer av rapporten «Grunnvarme i Norge – Kartlegging av økonomisk potensial». Rapporten er laget av Asplan Viak på oppdrag fra NVE.

– Energi fra grunnvarme kan utgjøre et vesentlig tilskudd til den norske energiforsyningen. Økt bruk av grunnvarme vil kunne frigjøre en stor del av oljen og strømmen som brukes til oppvarming og kjøling, sier Marit L. Fossdal, avdelingsdirektør i NVE i en pressemelding. 

De naturgitte forutsetningene bidrar til et differensiert kostnadsbilde, og i mange tilfeller vil det være mer lønnsomt å bruke andre energiformer enn grunnvarme til oppvarming og kjøling. Ved en kostnadsgrense på 40 per/kWh er potensialet for grunnvarme omtrent 15 TWh, viser rapporten, men økes grensen til 70 øre / kWh, som er sammenliknbart med direkte eloppvarming, vil potensialet ligge på rundt 45 TWh. Installasjonskostnader for vannbåren varmedistribusjon er ikke inkludert i dette regnestykket. 

Kostnadsanalsyen fra Asplan Viak er basert på en omfattende analyse av geologiske forhold, statistikk over bygningsmasse, fremskrevet behov for varme og kjøling i 2030 og et sett med løsningsalternativer for grunnvarme. NVE har foreløpig ikke etterprøvd Asplan Viaks vurderinger, og vil i tiden som kommer se nærmere på konsulentselskapets konklusjoner.
– Kostnadene ved ulike energiformer kan beregnes på ulike måter. Lønnsomheten vil i mange tilfeller avhenge av beregningsmåte og hva som tas med i regnestykket. Det som uansett står fast, er at vi har et stort uutnyttet potensial for fornybar energi fra grunnvarme i Norge, understreker Fossdal.

Grunnvarme er omgivelsesenergi lagret i berggrunn eller grunnvann. Varmen tas ut fra hull som er boret gjennom fjell, og ”foredles” til høytemperert varme ved hjelp av varmepumpe. Siden grunnvarmen er spredt over hele landet, kan den komme til nytte overalt. Geologiske betingelser og eksisterende oppvarmingsløsninger bestemmer hvor mye energi det i praksis vil være lønnsomt å ta ut. Tilgjengelig areal kan også være en begrensende faktor i byer. I dag er energiproduksjonen fra grunnvarmeanlegg ca. 3,5 TWh, hvorav ca. 2,5 TWh er energiuttak fra grunnen.