Nyheter

Hallingplast satser på fornybar energi

Illustrasjonsbilde: Getty Images
Illustrasjonsbilde: Getty Images

Strømkrise er et av de mest brukte ordene i året som har gått. Trolig vil høye strømpriser være en del av hverdagen vår framover. Samtidig er det større oppmerksomhet om strømsparing.
Flere og flere, både næringsliv og privatkunder, ser etter andre fornybare kilder. Det må også til for at energibehovet i framtida skal dekkes.

– Vår ambisjon er å tilpasse oss det grønne skiftet. Solceller er et ledd i det. Da kan vi produsere strøm vi kan bruke selv på flatene vi har, sier daglig leder Sverre Tragethon i Hallingplast.  

Hallingplast satser en betydelig millionsum på solceller. På lang sikt er målet å produsere ti prosent av eget forbruk. Hallingplast har nå signert avtale med Bruse og Hallingdal Teleservice som skal stå for utbygginga. Ål installasjon er også med i temaet og står for all elektrisk installasjon.

Byggetrinn 1 skal gi 215. 000 KWh  

Industribedriften i Kleivi Næringspark, på grensa mellom Hol og Ål, har mange tusen kvadratmeter med tak- og veggflate som passer perfekt til solceller. 

– Vi ser flere industribedrifter nedover i Europa gjøre det samme. Første byggetrinn vil starte opp til våren og skal være ferdig høsten 2023. Fullt utbygd skal det produsere ti prosent av forbruket vårt, sier Tragethon.

Dette blir rett over produksjonshallen, der maskinene går nærmest døgnet rundt. Når det første anlegget står klart, skal det produsere omkring 215.000 kWh årlig. Det tilsvarer  strømforbruket til omtrent 14 husholdninger. 

Unik sjanse 

Samtidig som Hallingplast har vurdert solceller, har det interkommunale fiberselskapet Bruse AS utvikla bedriften fra fiber og elbil-lading til solenergi. Bruse AS har nå inngått kontrakter med leverandører av solcellepanel og utstyr, og de har kursa egne ingeniører og montører til å prosjektere og montere solcelleanlegg.  Sammen med daglig leder i Bruse, Svein Solhjell, og leder for infrastruktur og teknologi, Eirik Strandbråten vil de nå ansatte flere i selskapet for å dekke opp etterspørselen.

– Bruse har ansatt nye ingeniører og vi utvider staben for denne satsingen. Som lokal leverandør har vi innsikt i de lokale forholda som snølast og is. Våre rådgivere prosjekterer solcelle-anleggene ut fra de lokale rammebetingelsene og vil kunne tilpasse hvert bygg i forhold til disse. På den måten får vi utnytta det fulle potensiale hvert bygg har, sier Solhjell.

Utnytter potensialet

Solcelle-leverandøren som Bruse AS har avtale med, er verdensledende og systemet egner seg svært godt for de klimatiske forholdene i Hallingdal. 

– Som lokal leverandør har vi innsikt i de lokale forholda som snølast og is. Våre rådgivere prosjekterer solcelle-anleggene ut fra de lokale rammebetingelsene og vil kunne tilpasse hvert bygg i forhold til disse. På den måten får vi utnytta det fulle potensiale hvert bygg har.  

Regionalt samarbeid 

For Bruse er avtalen med Hallingplast viktig. Litt ekstra betyr det at Hallingplast valgte lokalt i et marked med mange tilbydere. 

– Vi er lokalpatrioter, men det må være kvalitet på det som blir levert, sier Tragethon. 

Regionalt kan avtalen kanskje bane vei for nye og store solcelleprosjekt. Ifølge Solhjell er interessen stor om dagen. I tillegg til Kleivi har Bruse et titals prosjekt gående. 

– Vi starta før interessa eksploderte, og mange vil ha en lokal leverandør. For oss vil 25 prosent av aktiviteten fremover være solceller.  Nå er vi klare for å gå i gang med vårt største prosjekt – uten sidestykke det største i Hallingdal. 

Om Bruse:

Bruse ble etablert 01.01.2017 og har hovedkontor på Gol. Bruse leverer blant annet internett og underholdningstjenester til over 5000 kunder i Hallingdal så langt. Bruse er et selskap som er eid av Vidju Holding AS og Hemsil Nett AS som i sin tur er eid av alle kommunene i Hallingdal. Det vil si kommunene Hol, Ål, Gol, Hemsedal, Nesbyen og Flå.

Om Hallingplast:

Hallingplast AS er en av Norges største og mest moderne plastprodusenter. Spennvidden på produktene er stor, med hovedvekt på rør til vann, avløp og gass, merder til fiskeoppdrettsnæringen, spesialrør til bensinstasjoner og ferdig vektede synkerør. Bedriften har sterkt fokus på kvalitetssikring og produktutvikling, og kunne i 2019 feire 50 år med stabil og god vekst. Til produksjonen benyttes de fleksible og robuste materialene polyetylen (PE) og polypropylen (PP).