Varme og energi

Har fått øynene opp for sola

Bildet: SGP Varmeteknikk i Sandvika har levert en lang rekke solvarmeanlegg i Norge. Her er daglig leder Jo Helge Gilje i aksjon på standen i Arkitektenes Hus onsdag. (Foto: Oddvar Lind).
Bildet: SGP Varmeteknikk i Sandvika har levert en lang rekke solvarmeanlegg i Norge. Her er daglig leder Jo Helge Gilje i aksjon på standen i Arkitektenes Hus onsdag. (Foto: Oddvar Lind).
16.05.13: Det er nå økende interesse for solstrøm og solvarme blant norske arkitekter
Av Oddvar Lind 

Mer enn 80 arkitekter satt som tente lys da norske selskaper presenterte siste nytt om solstrøm og solvarme i Arkitektenes Hus onsdag. Flere hundretalls anlegg innen solstrøm og solvarme er under prosjektering og bygging ulike steder i landet. Et knippe av dem ble presentert på møtet.

På solbølgen
– Både solstrøm og solvarme blir sentrale elementer i framtidens boliger og bygninger. Slike anlegg er helt nødvendig for å nå målene om passivbygg og nullenergibygg, sa Henrik Løvås i Sønnico Electro AS som var en av innlederne på frokostmøtet i Arkitektenes Hus. Sønnico er et av mange selskaper som kaster seg på ”solbølgen”, og flere av de ansatte i selskapet skaffer seg kompetanse på fagfeltet. Flere solstrøm-prosjekter er til vurdering.
– Vi har en adm. direktør, Frank Jaegtnes, som er heltent på dette. Han skal bygge soltak på sin enebolig i sommer. Han ønsker at vi skal prioritere solstrøm innenfor vår avdeling for energieffektivisering som er meget viktig i Sønnico, sier Løvås til VVS aktuelt.
Sønnico Elektro har rundt 450 ansatte i Norge. 

Lys i tunnelen
Mange av de norske leverandørene av solvarme og solstrøm ser lyset i tunnelen. Det er ofte folk som har stått på barrikadene i årevis og som nå ser at det løsner for små og store prosjekter i boliger, bygninger og institusjoner.
– Norge er fortsatt et u-land på solstrøm og solvarme. Men det har skjedd veldig mye positivt de siste 2-3 årene, sier Arne Saugstad som salgsleder i Aventa Solar AS som produserer solfangere av polymermaterialer og leverer varmesentraler og annet utstyr til solvarmeanlegg i boliger og bygninger.
– I vårt pilotprosjekt med solvarme i en enebolig i rekke på Mortensrud i Oslo dekker solvarmeanlegget 55 prosent av energibehovet. Det er vi godt fornøyd med. Nå skal det bygges flere titalls lignende anlegg i OBOS-boliger, og vi skal samtidig levere et solfangeranlegg på 200-250 kvadratmeter til Mortensrud distriktspsykiatriske sykehus. Anlegget får en kapasitet på 80-100 000 kWh og skal brukes til oppvarming av tappevann, noe det passer utmerket til, påpeker han. 

Raskt økende
Interessen for solstrøm og solvarme er raskt økende blant norske arkitekter. Det viser blant annet frammøtet på dette frokostmøtet, sier Per Anda som er prosjektleder i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). Han jobber blant annet med å samordne og popularisere pilotprosjekter innenfor lavenergibygg i ulike deler av landet. NAL er aktivt med i dette arbeidet.
– Arkitektene er en nøkkelgruppe når det gjelder innfasing av solstrøm og solvarme. Jo tidligere slike anlegg kommer inn i planprosessen og prosjekteringen, desto bedre. Lønnsomheten blir også bedre når vi får integrerte anlegg i boliger og bygninger. Det er gledelig at vi nå ser stadig flere slike anlegg under planlegging og bygging i Norge, slår han fast. 

Vil halvere prisen
Både SGP Varmeteknikk, GETEK, ASV Solar og de andre leverandørene som deltok på frokostmøtet, uttrykte optimisme for framtiden. GETEK er et av de få selskapene som leverer komplette solstrømanlegg i Norge og forventer et oppsving i dette markedet framover. Men samtidig vil konkurransen øke.
ASV Solar ser konturene av et langt større marked for solvarme i Norge.
– Vi skal halvere prisen på termisk energi i løpet av kort tid. Det vil redusere pay back-tiden for slike anlegg kraftig, sier Torkel Åsen som tilhører veteranene i bransjen.

– Vi jobber også i utlandet og er deleier i et produksjonsselskap i Italia. Der skal det bygges 100 millioner kvadratmeter solfangeranlegg de neste 5 årene som et ledd i regjeringens ambisiøse satsing på fornybar energi. Vi skal være med å ta en flik av dette store markedet, avslutter Åsen.