Varme og energi

Hårete energimål i Forsvarsbygg

Bildet: Depotbygget på Haakonsvern marinebase i Bergen er presentert som en av ZEBs fem pilotprosjekter på ZEB-konferansen (zero emission building) Link Arkitektur
Bildet: Depotbygget på Haakonsvern marinebase i Bergen er presentert som en av ZEBs fem pilotprosjekter på ZEB-konferansen (zero emission building) Link Arkitektur
07.11.12: – Innen 2014 er målsettingen at alle nybygg skal ha energiklasse A. Blant flere prosjekter som skal bane vei er det nye depotbygget på marinebasen Haakonsvern i Bergen. Det utredes som nullenergihus, sier rådgiver Nils Ivar Nilsen i Forsvarsbygg.
– Det er mange gode grunner for å velge nettopp dette bygget som pilotprosjekt. Forsvarsbygg skal etablere grønne, sikre og smarte militærleire og -baser. Vi har allerede ferdigstilt flere bygg med energimerke B. Dessuten er flere bygninger med energiklasse A under oppføring.
Blant annet et kontorbygg på 2 000 m2 i Bardufoss, som bygges som passivhus. Nullenergibygg er et viktig ledd i denne satsingen, og viktig for kompetanseutvikling og erfaring mot nye krav. 

– På Haakonsvern ligger forholdene godt til rette for at bygget skal kunne samvirke og utveksle varme og kulde. En annen god grunn er at der depotbygget skal bygges, har Forsvarsbygg et eget fjernvarme- og fjernkjølingsanlegg som bruker sjøvannsbaserte varmepumper. Rørtraseen for både fjernvarme og -kjøling ligger i umiddelbar nærhet til tomten for nybygget.

– Forsvarsbygg har konsesjon på høyspentnettet på Haakonsvern. Det betyr at solcelleanlegget kan levere overskudds­energi tilbake til nettet. Også klimaforholdene i Bergen er meget gunstige for å bygge nullenergibygg. Vintrene er milde, mens somrene har få dager med høy temperatur. Dessuten skal bygget dekke et relativt enkelt brukerbehov for et kontor­areal på 2 000 m2. Ut fra dette går vi ut fra at bygget vil ha Norges beste forutsetninger for null­energi, og at dersom det blir bygget riktig får det et svært lavt energibehov, sier han til Elmagasinet.