Ledningsfornyelse dekkes inn av de kommunale vann- og avløpsgebyrene, og disse er på et nivå som forutsier levetid på over 100 år.
–Da må nye røranlegg i hvert fall bygges med en levetid på minimum 100 år, slår rådgiverne i Asplan Viak fast.
De store og mange lekkasjene viser at mange rør må fornyes allerede etter 30 år. Det er et tankekors som bransjen må ta på alvor, mener Arve Hansen.
De mener det er viktig med kompetanse ute i kommunene også når det gjelder valg av rør. Hvem bestemmer rørvalget, og hva betyr mest for røranleggenes levetid?
Dette var noen av spørsmålene som ble diskutert under fagdagen på Gjerdrum Herredshus.
Nesten hele rørbransjen stilte på fagdagen. Her var firmaer som Basal AS, PAM Norge AS, APS Norway AS, Hallingplast AS og Pipelife AS tilstede med sentrale representanter. Alle aktuelle rørtyper var representert.
Muligheter og begrensninger
For ledningseierne er det viktig å kunne få fram de forskjellige produkters muligheter og begrensninger. Men mye tyder på at ”gammel vane” ofte er grunnlag for rørvalg, mener Arve Hansen.
Duktile støpejernsrør kan leveres med mange varianter av korrosjonsbeskyttelse.
GRP-rør har blitt levert til mange store vannledninger i Norge, og er foruten et utmerket avløpsrør, også inne på renseanlegg. PE-rør har utviklet seg enormt med utvendig PP-kappe, og benyttes i stor grad til NoDig-utførelse og som rør i grøft. PVC-rør har en betydelig markedsandel for mindre vann- og avløpsledninger i Norge, men at PP-rør leveres helt opp til DN 630 var nytt for mange.
Driftsassistanse i kommunene
Asplan Viak AS har siden 2008 hatt ansvaret for driftsassistansen for vann og avløp i sju kommuner på Romerike (Fet, Nittedal, Hurdal, Nes, Sørum, Gjerdrum, Eidsvoll). Assistansen består i å følge opp 14 avløpsrenseanlegg og 2 vannbehandlingsanlegg med tilhørende transportsystem, arrangere fagmøter og en årlig fagtur samt bistå kommunene med oppgaver de trenger hjelp til på VA-området.