Av Odd Borgestrand
En hær – det vil si medlemsbedrifter, på 800, som alle skal gå i samme retning og i samme takt.
Det rustes med andre ord for tidenes VVS-krig i Norge. Fiendebildet er klart, med aktører som Obs-bygg, Megaflis, VVSkupp, Ikea, Jula, Biltema og de ulike byggevarekjedene. Disse aktørene tar nå så store markedsandeler at de vil gå forbi rørleggerbedriftene og den tradisjonelle VVS-bransjen i omsetning i 2025 ifølge prognosene til VVS Norge. Stadig sterkere konkurranse fra selskaper som GK, Assemblin, Bravida og Caverion på prosjekt og i tillegg økt bruk av importerte prefab-løsninger er utfordrende, sier Theie.
Rørleggerne selger mer, men driftsmarginen synker år for år, hevder Theie, og viser til en undersøkelse blant 1357 rørleggerbedrifter, der samtlige hadde en omsetning på over 3 millioner kroner i 2017. Han frykter at rørleggerne ikke oppdager fallet før det er for sent. Enda større og mektigere aktører vil true norske rørleggeres eksistens om få år, og da sikter Theie til blant andre Amazon og Alibaba med sin internasjonale netthandel.
Økt konkurransekraft
-Vi må sørge for økt konkurransekraft og trygge framtida for våre medlemsbedrifter. Da må vi sikre bedre rammebetingelser gjennom bedre innkjøpspriser og ikke minst en langt bedre organisering av bransjen. Nå er det liten grad av struktur og nærmest fri flyt mellom aktørene i verdikjeden. VVS-bransjen må øke sin leveringspresisjon og sitt generelle rykte. Innovasjon må ikke lenger bli et fremmedord for oss, sier Theie til VVS aktuelt.
Theie kom inn i VVS-bransjen, først som administrerende direktør i Bademiljø og deretter i VVS Norge. Han kom inn i en bransje, som etter hans oppfatning, manglet struktur. Etter 9 år i Nycomed tok han fatt på dagligvarebransjen med 16 år i ledende stillinger i Norgesgruppen. I 2012 ble han konsernsjef i ICA Norge, der Coop kjøpte opp kjeden. Etter et par år i ICA Sverige lot han seg friste til å ta jobben som sjef for Bademiljø, og i november i fjor tok han med seg tittelen inn i nyetablerte VVS Norge, bestående av Bademiljø og Comfort med sine 200 medlemsbedrifter. Varme & Bad tok betenkningstid og konkluderte med at tiden ikke var moden for samarbeidet. I grossistleddet ble Brødrene Dahl den foretrukne partner, fordi dette selskapet kom med det beste tilbudet.
Les hele intervjuet med Thorbjørn Theie i neste nummer av VVS aktuelt (nr. 3) som kommer ut 14. mai.