Nyheter

– Ingen tid å miste for å redde Oslofjorden

Bildet: Seksjonsleder Hilde Sundt Skålevåg i seksjon for vannmiljø og forurensing hos Statsforvalteren i Oslo og Viken var svært tydelig på at kommunene i Oslofjord-regionen nå ikke har noen tid å miste dersom Oslofjorden skal reddes.
Bildet: Seksjonsleder Hilde Sundt Skålevåg i seksjon for vannmiljø og forurensing hos Statsforvalteren i Oslo og Viken var svært tydelig på at kommunene i Oslofjord-regionen nå ikke har noen tid å miste dersom Oslofjorden skal reddes.

Av Odd Borgestrand

Seksjonsleder Hilde Sundt Skålevåg i seksjon for vannmiljø og forurensing hos Statsforvalteren i Oslo og Viken var svært tydelig på at kommunene i Oslofjord-regionen nå ikke har noen tid å miste dersom Oslofjorden skal reddes. 
– Situasjonen generelt innen avløp er alvorlig i Oslofjord-regionen. Vi kan ikke vente med å innføre tiltak. Innføring av nitrogenrensing har fått stor plass i media, men avløpssystemene har mye mer å slite med enn bare spørsmålet om nitrogenrensing, sa hun i sitt innlegg på Norsk Vann sin årskonferanse.

– Vi har somlet

11,7 millioner kubikkmeter med urenset vann forsvant ut i Oslofjorden i 2021. Ledningsnettet lekker både inn og ut. Etter 10 minutter med kraftig nedbør kollapser en rekke renseanlegg. Vi må få opp fornyingstakten. Svært mange renseanlegg er underdimensjonert og de må oppgraderes, mente Skålevåg. Avløp begrenser også utviklingen i kommunene. 
– Vi har somlet med å innføre kravene til sekundærrensing. Vi kan ikke skylde på hverandre, men vi gjøre noe sammen nå, sa hun med stort alvor.
Hun ba alle kommuner og interkommunale selskaper som tilhører en omfattende tettbebyggelse innenfor Oslofjordens nedbørsfelt nå forbereder seg på nitrogenrensing. 
– All tettbebyggelse er kommuner med 10.000 innbyggere må derfor så fort som mulig starte prosjekteringen av nitrogenrensing, sa hun.

Samarbeid er avgjørende

Skålevåg mente mindre kommuner ikke bør investere i egne anlegg, men samarbeide på tvers av kommunegrensene.  
– Samarbeid er helt avgjørende for å lykkes i denne jobben. Det er viktig for å redusere kostnader og få stordriftsfordeler. Statsforvalteren har ikke hjemler til å pålegge samarbeid, men vi oppfordrer sterkt til dette, sa hun til de 200 konferansedeltakerne i salen i Drammen i tillegg til alle som følger konferansen digitalt.
– Rensing av avløpsvann er både samfunnsnyttig og helt nødvendig. Vi gir ikke tillatelse til å slippe ut mer enn det som er helt nødvendig. Dette vurderes ut fra tilgjengelig teknologi og vi må se fram i et 20 års perspektiv, sa Skålevåg.

Alvorlig situasjon

– Dette er alvor, understreket rådgiver Arne Haarr i Norsk Vann. Han mente tiden er inne for tidenes avløpssatsing. 
– Målet er å redde miljøet. Mye av ansvaret er lagt til kommunene og det er kommunenes innbyggere som skal ha glede og nytte av et godt miljø og rent vann. Avløpssituasjonen er dyster, og satsingen har en høy pris. Kravene fra EU blir ikke mindre, og derfor har Norsk Vann opprettet totalt seks ulike nettverksgrupper for fordelingsdeling innen avløpshåndtering, fortalte Haarr videre. 
– Her handler det om ombygging og nybygging av renseanlegg, drift og vedlikehold, søknader om utslippstillatelser og rapportering og oppfølging av krav til utslippstillatelser, mente han.

Virksomhetsleder Live Johannesen ved Vann- og avløpsavdelingen i Drammen kommune understreket i sitt innlegg at samarbeid tar tid, men at det nå pågår en konseptvalgsutredning for framtidens avløpsrensing i Asker, Drammen og Lier kommune. Demokratiske prosesser tar tid, men vi har et godt samarbeidsklima, understreket hun.

Inviterte til dialogmøte

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet Aleksander Øren Heen inviterte norsk vannbransje til dialog om utfordringene. Det var en invitasjon direktør Thomas Breen takket ja til på strak arm. 
Samtidig var Heen tydelig på at det snart kommer et statsbudsjett for en ny tid, og vi forventer mye bråk rundt budsjettet. Dette vil også påvirke norsk vannbransje, innrømmet han 
Heen forsikret at Regjeringen prioriterer rensing av Oslofjorden, og da må landbruk, industri og kommuner samarbeide. 
– Alle som har et ansvar må gjøre sin del av jobben, og den som forurenser må også være med å betale. Derfor vil dette også slå ut på gebyrene.  Arbeidet i Oslofjordrådet er godt i gang.
Heen kunne ikke komme med løfte om en nasjonal handlingsplan, men inviterte til dialog for å finne best mulig løsninger for hele landet, sa Heen.

Thomas Breen minnet om at 118 norske kommuner nå må gjøre vurderinger om å ta i bruk nitrogenrensing. 
– Vi trenger å diskutere hva som er hensiktsmessig for å håndtere denne typen rensing. Dette kombinert med at alle kommuner forholder seg til enkeltvedtak. Vi trenger flere gode fellestiltak på tvers av kommunegrensene. Det er derfor det er så viktig med en felles handlingsplan, understreket han.

Bildet: En sofaprat på årskonferansen til Norsk Vann vil trolig ende opp med politiske møter på høyt nivå om utfordringene til norsk vannbransje, dersom invitasjonen fra Klima- og miljødepartementet blir stående.  I sofaen fra venstre rådgiver Arne Haarr i Norsk Vann, virksomhetsleder Live Johannesen ved Vann- og avløpsavdelingen i Drammen kommune, seksjonsleder Hilde Sundt Skålevåg i seksjon for vannmiljø og forurensing hos Statsforvalteren i Oslo og Viken og avdelingsleder i Norsk Vann, Kjetil Furuberg. Foto: Odd Borgestrand