Det er flere grunner til dette, blant annet fokuset på energieffektive og energiproduserende bygninger og myndighetenes økte krav til minsket energibruk. Solenergi er viktig for å oppnå passivhusnivå for nye bygg i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020.
Økt oppmerksomhet
Den positive trenden fører til økt kunnskap om solvarme. Beslutningstakere hører om solfangere i både eksisterende og nye bygninger, og storskala eksempler som det 12 810 m2 solfangeranlegget i Akershus EnergiPark gir økt oppmerksomhet. Dette gjør at flere vurderer bruk av solvarme, da de forstår av dette er en moden og konkurransedyktig varmeløsning for norske bygg.
Reduserer driftstimene
TEK10 stiller krav om at minst 40 prosent av et byggs varmebehov skal dekkes av andre energikilder enn direktevirkende strøm og fossilt brensel. Et solfangeranlegg kan dekke minst 30 prosent av varmebehovet og 50 prosent av varmtvannsforbruket i en norsk bolig. Solfangere kommer derfor nå oftere inn som et element i et varmesystem, i kombinasjon med andre energikilder. Solvarme erstatter slik bruken av fyringsolje eller strøm, og reduserer samtidig driftstimene til anlegget det kombineres med – som bioenergi og varmepumpe.
Strengere krav
Bruk av solvarme er mest lønnsomt for bygg som har et høyt varmebehov om sommeren. Allikevel leverer ikke solfangerne varme bare om sommeren, men også når det er kald temperatur ute. I nye boliger er det stadig strengere krav til energiøkonomisering, noe som fører til at oppvarming av tappevann utgjør en økende andel av energibehovet. Varmtvann trenger vi også om sommeren, når det er mest sol. Prisen for solvarme er typisk fra 60 øre/kWh for en enebolig, som beskrevet i mulighetsstudien innen solenergi fra Enova, gjennomført av KanEnergi og SINTEF Byggforsk. For større varmebrukere med stort varmeforbruk i sommerhalvåret reduseres denne prisen.
Et av flere tiltak
Solvarme benyttes som nevnt i kombinasjon med andre energikilder, og VVS-kompetanse er nødvendig for tilkobling til tappevann eller vannbårne varmesystemer. Kompetanse blant installatører er pekt på som en barriere for økt bruk av solvarme i Norge. For øvrig er det økende interesse også fra bransjen på området, noe vi blant annet merket på Norsk solenergiforenings stand på VVS-dagene i oktober i fjor. Gjennomføring av kurs for å øke solenergikompetansen til utførende og planleggere, som kurset initiert av VVS-foreningen og Norsk solenergiforening, er et av flere tiltak som kan øke kompetansen i bransjen.
Konkurransefortrinn
Økt bruk av solvarme i Norge kan gi spennende muligheter for VVS-bransjen i landet. VVS-installatøren er den naturlige samarbeidspartner i solvarmeprosjekter for installasjon, igangkjøring og service. Vi ser at etterspørselen øker, og solenergikompetanse blant rørleggere vil være et konkurransefortrinn når bygningsindustrien for alvor tar solenergi i bruk. Jeg oppfordrer derfor bransjen til å forberede seg for økt etterspørsel etter solvarme.