Fra første januar 2006 gjelder EUs byggenergi-direktiv også for Norge. Det innebærer at alle hus som oppføres, selges eller leies ut skal være energimerket. Alle detaljer i organiseringen er ikke bestemt ennå, men det er klart at Norges vassdrags- og energidirektorat skal ha en tilsynsrolle. Ansvarlig for dette arbeidet i NVE er seksjonssjef Birger Bergesen. – Direktivet ligger under to departementer, opplyser Bergesen. – Det er Kommunal- og regionaldepartementet, som forholder seg til Statens bygningstekniske etat, og Olje- og energidepartementet, hvor vi er. De nye byggeforskriftene utarbeides av Statens byg-ningstekniske etat. NVE skal stå for energi-merkingen og inspeksjon av kjeler og kjøle- og ventilasjonsanlegg.
– Hva omfatter byggenergidirektivet, Birger Bergesen?
– Den bygningsmassen vi skal forholde oss til omfatter cirka 1,4 millioner boliger og anslagsvis 150.000 næringsbygg, 17.000 kjeler over 100 kilowatt og 100.000 klima/ventilasjonsanlegg. Det selges 60.000 til 70.000 boliger hvert år – nå må de energimerkes. Det blir imidlertid ikke noe påbud om at alle bygg skal merkes, kravet utløses bare ved oppføring, salg og utleie. Dessuten kan det stilles krav om at større offentlige bygg skal ha et synlig energimerke. Jobben vår er å tilpasse intensjonene i direktivet til hva som er praktisk gjennomførbart i Norge.
Hos den europeiske standardiserings-organisasjonen CEN utvikles over 30 standarder for beregningsmetodikk for forskjellige deler av direktivet. Med lov skal huset merkes
– Hvor langt er dette arbeidet kommet, Bergesen?
– Før vi kan gjennomføre noe må direktivet implementeres i det norske lovverket. Vi har jobbet med det juridiske siden høsten 2004 og i midten av mai kommer et lovforslag fra Olje- og energidepartementet. Det skal ut på tre måneders høring og går til Stortinget i løpet av høsten.
I forkant av dette begynner vi å lage forskrifter til loven, der kommer detaljene mer frem. Vi regner med å ha forskriftene klare til høring cirka 1. november, og deretter skal de ut på tre måneders høring. Dette juridiske arbeidet er hovedsakelig ferdig i løpet av 2005. Det er nødvendig, for direktivet trår i kraft i 2006, men vi har en overgangsperiode på tre år, ut 2008. I denne overgangsperioden vil vi få på plass en egnet organisering av arbeidet, og sørge for at det finnes eksperter tilgjengelig for foreta inspeksjoner. Trolig vil vi også i overgangsperioden gjøre kravene til energi-merking og inspeksjoner gjeldende for én byggkategori ad gangen. Det blir ikke slik at alle bygg skal energimerkes fra 1. januar 2006.
Les en mer fyldig artikkel i vår nest utgave av VVS Aktuelt nr 3.
Av Ole Daniel Enersen
Bilde: Seksjonssjef Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat.