Nyheter

– Kampen mot vannskadene fortsetter

Bildet: Christian Mattsson ved Lunds Tekniska Høgskola la fram en dyster statistikk over vannskader i bygg i Norden det siste året. Omfanget av skader og kostnadene er økende i alle de nordiske landene. Foto: Odd Borgestrand
Bildet: Christian Mattsson ved Lunds Tekniska Høgskola la fram en dyster statistikk over vannskader i bygg i Norden det siste året. Omfanget av skader og kostnadene er økende i alle de nordiske landene. Foto: Odd Borgestrand

Av Odd Borgestrand

Det sa forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef, da han åpnet årets seminar i Asker i dag. Det er i år 170 deltakere, der norske representanter er dominerende, men her er det også gledelig mange fra Sverige og Danmark. Finland har også en delegasjon. Island er ikke representert i år.

Nødvendig møteplass

– Det er mulig å hevde at over 40 års arbeid med skadeforebyggende arbeid har vært bortkastet, men skal vi ha håp om å redusere skadene må vi fortsette samarbeidet i Norden, sa Fiskum videre. 
Han mente at situasjonen ville vært betydelig verre uten disse konferansene. Christian Mattsson ved Lunds Tekniska Høgskola la fram en dyster statistikk over vannskader i bygg i Norden det siste året. Omfanget av skader og kostnadene er økende i alle de nordiske landene.

350.000 skader i Norden

Sverige registrerte i fjor 82.000 skader, til en samlet kostnad på 5,8 milliarder kroner. 
Danmark har rapportert 125.000 skader til en total kostnad på 2, 5 milliarder. Her ligger skadeomfanget på et jevnt nivå de siste 20 årene.
– I Norge ble det i fjor registrert 104.000 vannskader med et samlet erstatningsbeløp på 5,3 milliarder kroner. Finland ligger best an med totalt 31.000 skader med et samlet erstatningsbeløp på nærmere 2 milliarder kroner. Island har ingen offentlig statistikk, men det er anslått 7.000 skader til en verdi på snaue 3 milliarder. Forsikringsselskapene har en viktig rolle for å sikre at arbeidene i bygg blir utført på en bedre måte, mente Mattsson.

Slurv og liten kompetanse?

I statistikken fra Finans Norge er det slitasje på grunn av gamle rør som peker seg ut som hovedsynderen bak disse tallene.  Slurv i utførelsen manglende kompetanse ble også trukket fram som viktige årsaker til den negative utviklingen. Mattsson hadde også gjennomført en tallknusing ned til kostnaden for hver enkelt innbygger i de nordiske landene. Kostnaden for hver innbygger er i Norge på 930 kroner mens danskene ligger på noe over halvparten. Vannskader koster hver innbygger i Sverige 375 kroner, mens kostnadene i Finland er på 300 kroner.

Etterlyser forsikringsselskapene 

Nordisk Vannskaderåd består av representanter fra de nordiske byggforskningsinstituttene, forsikringsselskaper, bransjeorganisasjoner og myndigheter. 
Forsikringsselskapene er totalt fraværende i det skadeforebyggende samarbeidet i Norge. Dette forundrer arrangørene i Nordisk Vannskaderåd.  Flere forsikringsselskaper er likevel representert på seminaret i Asker. Forskningsleder Lars-Erik Fiskum legger ikke skjul på at han og vannskaderådet svært gjerne ønsker forsikringsselskapene velkommen tilbake i samarbeidet. Han fremmet også et tydelig ønske om at norske forsikringsselskaper kan bidra økonomisk til forskning og utvikling.

Avgjørende samarbeid

– Det er nettopp det som skjer i Sverige. Her er det et nært og godt samarbeid, opplyste Mari Sparr i Länsförssäkringars Forskningsfond. 
Hun mener samarbeidet er avgjørende i kampen mot vannskader der krav til kvalitet i byggeprosessen er en viktig faktor. Et eget forskningsprosjekt er i gang i Sverige for å redusere skadene og øke tryggheten ved hjelp av digitalisering og kunstig intelligens. Her er forsikringsselskapene inne med betydelig finansiering. 

VVS aktuelt følger seminaret i dag og i morgen.

Bildet: Mari Sparr i Länsförsäkringars Forskningsfond mener samarbeidet mellom fagmiljøer og forsikringsselskaper er avgjørende i kampen mot vannskader.  Her sammen med forskningsleder i SINTEF, Lars-Erik Fiskum, som jobber aktivt for å få forsikringsselskapene inn i det norske forebyggende arbeidet.  Foto: Odd Borgestrand