Varme og energi

Kjøp av fornybar kraft redusert

Bildet: For kunder som ikke får opphavsgarantert kraft
Bildet: For kunder som ikke får opphavsgarantert kraft
12.04.10: Norske strømkunder som ikke kjøper opphavsgarantert kraft fikk bare 47,3 prosent fornybar energi i fjor.
Av Birgitte Sofie Henriksen

Det er en kraftig reduksjon i forhold til 2008, skriver nve.no. Da var det tilsvarende tallet 70,3 prosent. 

Varedeklarasjon
Alle kraftleverandører skal informere kundene om sammensetting av kildene bak leveransene av elektrisk energi foregående år. Denne varedeklarasjonen følger av pålegg i EUs el-direktiv.

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har beregnet varedeklarasjonen basert på norsk produksjon og import/ eksport av kraft, i tillegg til innløste og eksporterte opphavsgarantier. Korrigert for netto eksport av opphavsgarantier (58,9 TWh) og opphavsgarantier benyttet ved salg til norske kunder (23,7 TWh), kom bare 47,3 prosent av den resterende kraften som ble brukt i Norge i fjor fra fornybare kilder. 

Garanti-eksport
For de kundene som ikke kjøper opphavsgarantert kraft, gjelder en forbruksmiks hvor vannkraft står for 46,8 prosent av elektrisiteten, vindkraft for 0,5, norsk varmekraft for 4,2 prosent, import for 5,7 prosent og resten har et ukjent eller uidentifisert opphav. Får kunden delvis opphavsgarantert kraft, vil resten av forbruket også ha denne sammensetningen. Ifølge NVE er det uttak av opphavsgarantier i Norge og eksport av garantier som gjør at delen fornybar kraft i den resterende forbruksmiksen er lav.

– Den store reduksjonen i forbruket av fornybar kraft skyldes økning i eksport av opphavsgarantier og redusert norsk produksjon av kraft sammenliknet med 2008, skriver nve.no.

Mens de 47,3 prosentene knyttet til vannkraft ikke medfører CO2-utslipp blir utslippet fra det resterende forbruket, hvorav 48,5 prosent svarer til en europeisk produksjonssammensetning, beregnet til 400g/kWh. (Kilde: Eurelectric)