Varme og energi

Konkurrerer om energisentral i Bergen

Bildet: Bergen skal få nærenergisentral på Hegreneset. Foto:Christine Hvidsten 
Bildet: Bergen skal få nærenergisentral på Hegreneset. Foto:Christine Hvidsten 
21.09.11: Bergen kommune, Fylkesmannen i Hordaland og Kystskogbruket utfordrer arkitektstudenter i Bergen, Trondheim og Oslo til å utforme en vakker og energieffektiv energisentral i Sandviken i Bergen.
200 års industri- og næringshistorie på Hegreneset står klar for fornyelse og vitalisering basert på fremtidsrettede miljøgrep. Nærenergisentralen skal betjene et stort næringsområde, samtidig som det vil ha muligheter for å betjene et hundretalls boliger.

Miljøambisjoner
Med studentkonkurransen Energisk, kystnær nærenergisentral i passivt hus med massivt tre, ser arrangørene for seg et nytt fyrtårn langs kysten. Et bygg som signaliserer lokal, alternativ, klimariktig energi og som er bygget i materialer som ivaretar høye miljøambisjoner. Varme/kjølepumper i sjø kombinert med andre bærekraftige lokale energikilder som bio, geovarme, vind og bølgekraft, vil være basis for både nær- og en del fjernvarme- og energisentraler langs hele kysten. Arrangøren mener det i fremtiden kan bli behov for mange slike bygg som det her konkurreres om.

Gode forutsetninger
– Bergen har mange ressurser ved at vi bor ved kysten, og det er svært interessant for oss å prøve ut de mulighetene som ligger i å bruke energi fra sjøen. Gjennom Framtidens byer og programmet Tid for tre har vi en målsetting om å øke bruken av tre, forteller klimasjef Eva-Britt Isager. Forutsetningene for å bygge nærenergisentralen på Hegreneset i Sandviken skulle være de beste; ved tomten er det 200 meter dypt og allerede på 40 meter er det stabil temperatur på 6 grader, noe som gir energi nok til mye varme og solid nedkjøling. Det er også FNs skogsår, og kystskogen står bare og venter på nye utfordringer, lokker arrangørene.

Vinneren kåres i november
De tre arkitektskolene er inviterte til å danne team og prekvalifisere seg innen 8.september. Det blir plukket ut ett team fra hver av skolene. Vinnerne vil bli premiert under Byutviklingskonferansen til Bergen kommune den 25.november. Vinnerteamet mottar 25 000 kroner og får muligheten til å realisere prosjektet. De øvrige får 5000 hver. Alle forslagene vil bli vist.