Er det noe vi nordboere søker når høsten og vinteren nærmer seg, er det varme. Hittil har strøm og ved vært hovedkildene til varme i huset, etterfulgt av varmepumpe de siste få årene.
Som første firma i Norge distribuerer Skjølberg energiteknikk termiske solfangere for norske forhold direkte til kunder. Solfangerne er laget av vakuumisolerte glassrør, konstruert for å kunne levere energi hele året, også i områder med lange kuldeperioder.
– Det virker som at denne varmekilden er på kanten til å ta skikkelig av. Strømprisene er lite stabile, og folk ser at det må en endring til for at ikke miljøet blir helt ødelagt rundt oss, sier daglig leder John H. Skjølberg.
50 millioner kvadratmeter
Solfangere er ikke det samme som solcellepanel mange nordmenn har på hytta. Solfangere gir varme til hus og tappevann, men produserer ikke elektrisk strøm.
Et solfangeranlegg er dessuten åtte ganger så effektivt som solcellepanel.
På verdensbasis er det installert 50 millioner kvadratmeter med solfangere. Det tilsvarer en reduksjon i CO2-utslipp på 10 millioner tonn per år. I Norge er solfangere imidlertid relativt nytt.
– Tidligere solfangere har vært for lite effektive til å kunne brukes her til lands. De termiske solfangerne er bygget for å tåle kulde og gir god utnyttelse av innstrålingen, sier Skjølberg.
100 ganger varmeeffekt
Firmaet installerte et testanlegg i Stavanger i fjor, og første oppdrag er snart fullført i Finnmark. Skjølberg har også fått flere henvendelser fra andre som er interesserte i å installere solfangere hjemme siden de startet opp i fjor.
Hvor lønnsomt det er, avhenger blant annet av størrelsen på boligen.
– Et normalt anlegg til en enebolig kommer på 50.000 kroner. Det er en høy enkeltsum, men solfangerne er veldig effektive sammenlignet med for eksempel en varmepumpe. En varmepumpe avgir for eksempel fire-fem kWh varme ut fra én kWh strøm, mens et normalt solfangeranlegg gir minst 100 kWh varme ut av en kWh.
– Derfor vil anlegget betale seg ned i løpet av fem-ti år, avhengig av varmeforbruket og hvor effektivt anlegget er. Etter det får man gratis varme i 20-30 år, sier Skjøberg.
Vannbåren varme
Solfangeranlegg passer best til de som har vannbåren varme fra før, selv om de også kan varme opp luft direkte.
– Jo større anlegg, jo høyere er investeringskostnadene. Men da får du selvfølgelig også mer varme i huset, sier Skjølberg.
Solfangeranlegget kan i likhet med varmepumpeanlegg kobles til en pelletsbrenner, strøm, eller oljefyr, som kan ta over for varmen i huset de dagene det er regn og grått.