11.08.06: Nylig kunne vi lese om en eldre kvinne i Trondheim døde etter å ha blitt smittet av legionellabakterier fra sin egen dusj. Dr. scient Hanne Skiri i Norkjemi advarer på det sterkeste mot sparetiltak som å sette ned temperaturen på beredere kombinert med bruk av sparedusj.
– Dette er dessverre en vanlig praksis og eldre mennesker er ekstra utsatt siden de generelt sett har et svakere immunforsvar, sier Skiri til VVS Aktuelt. For privatpersoner anbefaler NorKjemi at noen enkle forholdsregler følges:
varmtvannsbereder må holde en temperatur på over 65 °C tappetemperaturen i håndvask nærmest dusj skal være minimum 55 °C, ellers må man øke temperaturen på berederen. Dusjer bør benyttes minst en gang i uka, om ikke bør de gjennomspyles med varmtvann. Kvartalsvis bør dusjhode og slange demontere, rengjøres med børste og desinfiseres i klor (5 spiseskjeer i en 10 liters bøtte) i minimum 2 timer.
– Når vi for eksempel ankommer feriested hvor dusjer benyttes sjelden er det ekstra viktig at de gjennomspyles med varmt vann i minimum 5 minutter før de benyttes, sier Skiri.
Om disse forholdsreglene følges er det liten sjanse for legionellavekst og -smitte hjemme.
Varmtvannsanlegg som forsyner dusjer har gode betingelser for bakterievekst og utgjør antagelig den vanligste smittekilden for legionellabakterier. Ofte ser man at eldre mennesker skrur ned termostaten på varmtvannstanken og installerer sparedusj for å spare. I tillegg har de ofte en lavere dusjefrekvens enn andre husstander. Dr. scient Hanne Skiri i Norkjemi advarer på det sterkeste mot denne praksisen.
– For lav temperatur på varmtvannsberederen og sjelden bruk av dusjene gir bakteriene optimale levekår. Når dusjen brukes sjelden får dessuten bakterien god anledning til å etablere seg i selve dusjhodet og -slangen. Bakteriene kan smitte mennesker når ørsmå vanndråper som svever i lufta kommer ned i lungene, noe som gjerne skjer når vi dusjer. Installasjon av sparedusj vil derfor øke faren for å bli smittet av Legionella siden denne typen dusjer har en finere dråpedannelse enn vanlige dusjer.
Videre forteller Skiri at private med separate vannforsyninger ikke er underlagt noen
myndighetskrav. Derimot er bedrifter og sameier med felles varmtvannsforsyning underlagt
forskrift om miljørettet helsevern og internkontroll og midlertidig forskrift om tiltak for å hindre
overføring av Legionella via aerosol. Disse forskriftene krever regelmessig risikovurdering,
vedlikehold, kontroll og ettersyn. Både eier og den som er ansvarlig for driften er ansvarlig for at dusjanleggene driftes og vedlikeholdes forsvarlig. Mangelfullt vedlikehold kan etter omstendighetene falle inn under straffelovens bestemmelser omuaktsom skadeforvoldelse, uaktsomt drap og drap.