Varme og energi

Lister satser biovarme

02.11.11: Innen utgangen av 2013 kan det stå ferdig minst et nytt biobrenselanlegg i hver av de seks kommunene i Lister. Det arbeides også for å få etablert et regionalt varmeselskap.
– Regionen har et betydelig overskudd av råstoff både fra flere treforedlingsbedrifter og mye uutnyttet uproduktiv krattskog. Kommunene har gjennom vedtatte klima- og energiplaner forpliktet seg til å få ned sine co2-utslipp, og det er politisk vilje til å gå videre med biovarmeprosjektet, sier Grethe Hindersland.
Hun har ledet det nå avsluttede forprosjektet som skulle se på mulighetene for å bygge flere biobrenselanlegg i de vestligste kommunene i Vest-Agder, og fortsetter nå som prosjektleder for Lister Biovarme som er underlagt Lister Nyskaping, skriver Norsk Fjernvarme. 

Offentlige bygg
Hovedprosjektet til 1,5 millioner kroner er ennå ikke fullfinansiert. Men daglig leder Hans Fredrik Grøvan i Lister Nyskaping har stor tro på at Sørlandets Kompetansefond og fylkeskommunen på lik linje med Enova og de berørte kommunene vil bidra økonomisk.
Spredt bosetting gjør at det i Lister trolig vil være mest aktuelt å føre fram fjernvarme fra biobrenselanlegg til større nærings- og offentlige bygg. Størrelsen på forbrenningsanleggene og ikke minst antall meter med rør vil være avgjørende for hvor store investeringskostnadene blir. Et tenkt anlegg på Rom i Lyngdal er kostnadsberegnet til 30 millioner kroner, der selve biobrenselanlegget utgjør to tredjedeler og fremføring av rør en tredel. 

Fornøyde kunder
– Fordelen med et biobrenselanlegg er at det ikke trenger være så stort og kan dimensjoneres etter oppvarmingsbehov. Planene om nye biobrenselanlegg er kommet lengst i Farsund, Lyngdal og Kvinesdal, men interessen er også stor i Flekkefjord, Hægebostad og Sirdal, sier Grethe Hindersland.
Siden mars i år har Lista ungdomsskole, Listahallen, Lister videregående skole avdeling Lista og Listaheiemen blitt varmet opp av det nye biobrenselanlegget i Vanse. Anlegget som fyres med flis, er bygd og driftes av selskapet Norsk Bioenergi. Ifølge Grethe Hindersland er både Farsund kommune og Vest-Agder fylkeskommune fornøyde varmekunder, som nå både sparer utgifter til strøm, olje og bidrar til et bedre klima og opprydding i skog og kulturlandskap. 

Miljøimage
Lyngdalsbedriftene Fibo-Trespo og Alloc som produserer henholdsvis baderomspanel og gulvlaminat, varmer begge opp egne industribygg ved å fyre med spon og flis som blir til overs i produksjonen. Ingen av bedriftene klarer imidlertid å utnytte hele varmepotensialet selv, og fyrer derfor også for kråkene.
– Vi er veldig godt fornøyd med å kunne varme opp egne lokaler, og ser gjerne at det etableres flere og større biobrenselanlegg i regionen. Det gir også en god miljøimage å benytte seg av fornybar energi, sier fabrikkdirektør Torfinn Knutsen ved Fibo-Trespo.