Sanitær

Litex-reklame vekker reaksjoner

Bildet: Er så enkelt å bygge bad at hvem som helst kan gjøre det? Fagrådet for Våtrom er kritisk til måten Litex har markedsført sine produkter på. Foto: Odd Borgestrand
Bildet: Er så enkelt å bygge bad at hvem som helst kan gjøre det? Fagrådet for Våtrom er kritisk til måten Litex har markedsført sine produkter på. Foto: Odd Borgestrand
25.05.10: Har Litex AS feilinformert markedet om SINTEF-godkjenning av Litex-plater for våtrom? Ja, mener Fagrådet for Våtrom og daglig leder Lars Gulbrandsen. Daglig leder i Litex AS, Jørn Davidsen, tilbakeviser dette.

Av Odd Borgestrand

Fagrådet for Våtrom har fått en rekke henvendelser fra forbrukere som har søkt veiledning for bruk av Litex våtromssystem. Selskapet har etter Gulbrandsens mening markedsført produkter der de har brukt teknisk godkjenning fra SINTEF på produkter som ikke er godkjent.

En gjenomgang av de reklamebudskap de har kommet med i ulike medier siden våtromsproduktene ble lansert, viser at de i altfor stor grad har skapt et inntrykk av at dette er så lett og trygt å benytte at mor kan bygge badet selv, mener Gulbrandsen. 

-Dette kan ikke kalles annet enn villedende reklame, mener han. Helt konkret har mange av henvendelsene dreid seg om Litex-tapen er teknisk godkjent.  Forbrukere får et inntrykk av at denne tapen er teknisk godkjent. Litex har fått ett produkt teknisk godkjent, og ikke hele produktspekteret, slik Gulbrandsen mener forbrukerne får inntrykk av. Tapen erstatter smøremembran og strimling på skruehull og overgang mellom gulv og vegg, og er altså ikke SINTEF-godkjent.

-Generelt vil jeg si at vi setter lite pris på produsenter i vår bransje som markedsfører produkter med SINTEF-godkjenning når dette ikke er tilfelle. Vi er også overrasket over at SINTEF ikke griper mer aktivt inn i misbruket av deres omdømme. 

Ingen kommentar
Forskningsleder i SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum, ønsker ikke å kommentere denne konkrete saken overfor VVS aktuelt. SINTEF Byggforsk går aldri ut i media med kommentarer til produkter eller produsenter, men håndterer dette internt.  SINTEF Byggforsk er imidlertid klare på at dersom en produsent har godkjenning for et produkt så gjelder den tekniske godkjenningen kun dette ene produktet og ikke hele produktspekteret som et firma måtte ønske å markedsføre. Man kan altså ikke markedsføre SINTEF-godkjenning for et gulv når godkjenningen gjelder en vegg. Bytter man ut komponenter i et produkt må man gjennom en ny teknisk godkjenning.

Jørn Davidsen garanterer egnethet og bruk av alle produkter i sitt sortiment. Han mener det også er viktig å nevne at Teknisk Godkjenning fra SINTEF ikke er noe krav i Norge, men en standardisert dokumentasjonsordning. Teknisk Godkjenning betyr heller ikke at SINTEF eller FFV tar noe ansvar for kvaliteten eller bruken av produktene som er beskrevet. Produkt og markedsføringsansvar hviler utelukkende på produsentene, i vårt tilfelle da Litex, sier Davidsen.

Les hele artikkelen i neste utgave av VVS aktuelt som har utgivelse i uke 23.

Har du ikke abonnement på VVS aktuelt send epost til [email protected]