Fordi avgangselevene våren 2010 ikke fikk læreplass, la Hordaland Fylkeskommune samme høst ned kuldelinjen ved Bergen maritime videregående skole. Tidlig i januar 2011 mottok Utdanningsdirektoratet et brev fra Faglig råd for elektrofag om ”Problemer med å skaffe læreplasser i kulde- og varmepumpebransjen – vurdering av landslinjeordning”. Her reises spørsmålet om det er berettiget at et fag med så få søkere skal opprettholdes som eget tilbud.
Dette fikk bransjeorganisasjonen VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, til å plassere rekruttering av lærebedrifter øverst på agendaen.
Strategien legges
Fra høsten 2008 ble kulde- og varmepumpemontøren en elektrofagarbeider. Når VKE skulle legge en offensiv strategi for å rekruttere og utdanne flere fagarbeidere, tok vi utgangspunkt i hvordan de andre elektrofagene har organisert sin rekruttering. Et stort nettverk som ivaretar lærlinger og organiserer Yrkes- og Utdanningsmesser over det ganske land, er Opplæringskontor for elektrofag. Disse finnes det 25 stk av i Norge, og de samles to ganger i året i EAU (Elektrokontorenes Arbeids Utvalg).
En viktig medspiller
Daglig leder Terje Beck i EAU inviterte VKE til å holde et innlegg om kulde- og varmepumpefaget på årskonferansen 31 januar 2011. Her informerte vi om hvor viktig faget er for verdiskapingsskjeden i matproduksjon og for godt inneklima. Inntoget av varmepumper i privatbolig, aircondition i alle nye biler, og enda større areal avsatt til kjøle- og fryseprodukter i dagligvaren og storkiosker, har også skapt en større etterspørsel etter fagfolk. Kulde- og varmepumpefaget er viktig i et samfunnsperspektiv. Faget gir et godt bidrag til at Norge når sine klima-, energi- og miljøforpliktelser.
Det ble klart at et samarbeid mellom OK Elektro (Opplæringskontor for elektrofag) og VKE, ville være en vinn-vinn situasjon. VKE kunne tilføre OK Elektro et nytt arbeidsområde og nye medlemsbedrifter, mens OK Elektro hadde et ferdig opplegg for å ivareta lærlinger og rekruttering til faget.
Et godt initiativ
Etter dette møtet tok flere av Opplæringskontorene kontakt med VKE. Ett samarbeid som springer ut fra dette møtet, er med Opplæringskontoret for håndverk og industrifag på Gjøvik. Daværende leder for kontoret, Arne Solum, inviterte VKE til Gjøvik for å legge en plan. En utfordring var å få opp rekrutteringen til kulde- og varmepumpefaget i alle deler av Hedmark og Oppland fylker, og ikke bare i mopedavstand fra Ringsaker vgs på Brumunddal, der skoletilbudet er.
Skolen bygger nettverket
Thomas Bergersen underviser i kulde- og varmepumpefaget på Ringsaker vgs. Han var i gang med et samarbeid bransjebedrift – skole, og var positiv til å inkludere Opplæringskontoret og bransjeorganisasjonen VKE i dette.
I april innkalte han til et møte der skole, opplæringskontor, bedrifter, VKE og rådgivere fra fagopplæringen i Hedmark og Oppland fylker var samlet. Rådgiverne fra begge fylker ga klare signal på at de prioriterte å støtte opp om skoletilbud som resulterte i jobb etter endt utdanning. I samme møte ga også en av de viktigste lærebedriftene i Oppland, Larsen Kjøleservice AS, uttrykk for at de ville vurdere å melde seg inn i Opplæringskontoret.
Nye lærebedrifter
Den nye daglige lederen av Opplæringskontoret på Gjøvik, Marianne Stepperud Antonsen, og Thomas Bergersen laget så en brosjyre der de argumenterer for at kulde- og varmepumpebedrifter skal melde seg inn i. Arbeidet med å rekruttere flere lærebedrifter har resultert i 4 stk innmeldte lærebedrifter, og ytterligere 3 stk er på vei inn. Blant disse er også de store og toneangivende bedriftene, noe som gir et sterkt signal til resten om å vurdere et medlemskap.
Hedmark Fylke følger opp
Hedmark Fylkeskommune har 4 tiltak for å øke andelen lærebedrifter:
· Kr. 10.000 for hver ny medlemsbedrift med lærekontrakt, som blir medlem av opplæringskontor i 2011.
· Kr. 7.500 for lærekontrakter inngått før 15. Juli 2011.
· Det kan søkes på prosjektmidler for tiltak som går på å opprette flere læreplasser.
· Kr. 10.000,- til opplæringskontor/ bedrifter som inngår opplæringskontrakt med lærekandidater i 2011.
Opplæringskontoret på Gjøvik søkte om prosjektmidler, og har fått innvilget kr 55.000,- som skal gå til å fremme kulde- og varmepumpefaget i fylket. Disse midlene skal brukes til å trykke opp markedsmateriell, profilering av faget, og til å betale kuldelærer for å reise rundt til kulde- og varmepumpebedrifter.
Opplæring, prøvestasjon og PTF
Opplæringskontoret har laget en lokal læreplan og kvalitetsskjema for lærling i kulde- og varmepumpefaget, og i forbindelse med nye lokaler for prøvestasjoner, planlegger man også å ha en prøvestasjon for kulde- og varmepumpemontørfaget. Dette gir et helhetlig og solid tilbud til lærlingene som organiseres gjennom opplæringskontoret.
Et godt organisert opplæringskontor med mange medlemsbedrifter, er det beste utgangspunktet for å få til en god sirkel, der bedriftene kan bidra til ny rekruttering til faget gjennom PTF. Når elever fra VG1 og VG2 skal ut i bedrift er, PTF (prosjekt til fordyping) bedriftenes mulighet til å vise frem seg selv og faget, og se seg ut potensielle lærlinger.
Oppsummering
Det er viktig å fremheve at andre opplæringskontor, som Opplæringskontoret for elektrofag Møre og Romsdal, har gjort mye for å fremme kulde- og varmepumpemontørfaget. Det spesielle med Hedmark og Oppland er hvordan utviklingen kan skyte fart, når en får til det lokale samarbeidet med skole, opplæringskontor, bedrifter og fylker. Dette gode eksempelet er nå forbilde for hvordan VKE arbeider i andre regioner av landet, der rekruttering og læreplasser i kulde- og varmepumpefaget ikke er tilfredsstillende.