Varme og energi

Mer fjernvarme fra Haraldrud varmesentral

Bildet: Hafslunds nye brenselbygg ved Haraldsrud er tegnet av L2 arkitekter AS
Bildet: Hafslunds nye brenselbygg ved Haraldsrud er tegnet av L2 arkitekter AS
25.11.11: Hafslund Fjernvarme er nå i full gang med å utvide produksjonskapasiteten på Haraldrud varmesentral med mer grønn energi, noe som gir en ytterligere reduksjon av klimagasser i Oslo.
– En eldre oljekjel på 20 megawatt i Haraldrud varmesentral skal i løpet av neste år skiftes ut med en ny 56 megawatts kjel som kan benytte både trepulver og bio- og mineraloljer. Kjelen skal i hovedsak fyres med trepulver og er den første i sitt slag her i Norge, forteller prosjektleder Steffen Birkeland i Hafslund Fjernvarme.
Trepulver er trepellet som males opp til pulver og deretter blåses inn i kjelen.

Fleksibel kjele
Fordelene med denne typen kjel er at den benytter fornybart brensel, som trevirke og bio-olje, og kan reguleres på samme enkle måte som en oljekjel. Kjelen kan også fyres med mineralolje som backup. Dette gjør den svært fleksibel.
I disse dager reises det nye brenselsbygget på sørsiden av Haraldrud varmesentral, beliggende mot Energigjenvinningsetatens anlegg. Brenselsbygget skal inneholde alt som har med brenselhåndtering å gjøre. Ved siden av skal det bygges en 20 meter høy pelletsilo.

Kverner pellets til trepulver
– Trepelletsen fraktes til Haraldrud med bil og tippes i en lukket tippelomme. Deretter transporteres pelletsen via en såkalt koppelevator, eller mekanisk heiseinnretning, opp i pelletsiloen og fordeles derfra ut til tre hammermøller som kverner trepelleten til trepulver. Trepulveret suges fra hammermøllene via store filtre på toppen av bygget og slippes ned til en trepulversilo. Derfra doseres trepulver for innblåsing i den nye kjelen. I tillegg skal det bygges et røykgassfilter for å skille ut askepartikler, forklarer Birkeland.

Operativ i 2013
I sommer er det også utført en del ombyggingsarbeider i den gamle kjelhallen for å forberede plass til den nye kjelen, som skal løftes inn til våren.
Hele prosjektet har en kostnadsramme på om lag 200 millioner kroner, og kjelen skal være i full operativ drift i januar 2013.