Varme og energi

Moelven satser på bioenergi

Bildet: Moelven Langmoen rydder opp på tomta og investerer i nytt bioenergianlegg. (Foto: Moelven Langmoen)
Bildet: Moelven Langmoen rydder opp på tomta og investerer i nytt bioenergianlegg. (Foto: Moelven Langmoen)
21.01.11: Moelven utvider sitt bioenergianlegg ved Langmoen i Brumunddal, som blir et hypermoderne anlegg basert på fast biobrensel. En kravstor kunde får mye av æren for satsingen.
Av Birgitte Henriksen

Planene for Moelvens investeringer i området ble presentert under en pressekonferanse i formiddag. Dette omfatter blant annet en investering på 53 millioner i utvidelse av bioenergianlegget, som skal levere grønn energi til industribedriftene i området allerede fra høsten 2011. Hovedårsaken til at investeringene er utløst, er at Tine Meieriet Brumunddal er en ny og krevende kunde. 

– Moelven har siden 2004 jobbet med en fjernvarmeløsning basert på bioenergi for de dampforbrukende industriene i området rundt Langmoen. I 2005 fikk Moelven konsesjon for utbygging, og i 2009 ga Enova sitt tilsagn om inntil 20 millioner i investeringsstøtte til prosjektet. Nå er hovedleveransekontrakter inngått og byggingen er i gang, sier Storslett i en pressemelding.

Nye krav
Per i dag forsyner energisentralen Moelven Langmoen, Pemco Trepellets og Brumunddal Næringspark med damp til industrille prosesser og oppvarming av lokaler. 

– Med Tine Meieriet Brumunddal som ny, stor, kunde følger krav til både renhet og trykk/temperatur. Eksisterende bioenergianlegg fra 1996 leverer damp ved 12 bar trykk, mens Tines industrielle prosesser krever at det leveres 17 bar ut fra kjelen. I tillegg har Tine som næringsmiddelbedrift strenge krav til dampens renhet. Eksisterende kjelanlegg er ikke i stand til å møte disse kravene. Derfor er det inngått kontrakt med det Østeriske firmaet Urbas Energietechnik om leveranse av et hypermoderne bioenergianlegg på 10 megawatt. I tillegg installeres et gassfyrt backup-/spisslastanlegg på 14MW for å ta hånd om leveransesikkerheten og belastningstoppene. Vannet som benyttes i dampproduksjonen hentes fra Mjøsa via eget vannverk i tilknytning til anlegget, sier Storslett.

Det nye anlegget plasseres innenfor det eksisterende fyrhuset på Langmoen som har røtter tilbake til slutten av 1930-tallet. Anlegget vil hovedsakelig fyres med flis fra Moelvens sagbruk i regionen. Samtidig skal utslippene reduseres takket være ny teknologi. I prosjektet inngår blant annet en 500 meter lang dampledning fra energisentralen til meieriet. Som resultat kan gamle og forurensende oljefyrer utfases.